A Szíriára vonatkozó EU-szankciók olajvállalatokra való kiterjesztését követelte Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője kedden.

“A jelenlegi szankciók nem fogják megállítani Bassár el-Aszad szíriai elnököt a brutális mészárlásban” – idézte egy közlemény a liberális politikust.

Az EU kedden újabb öt szíriai vezetőt vett fel tiltólistájára, amely így 35 fősre bővült. A feketelistára került szíriaiak külföldi bankszámláit zárolják, és nem utazhatnak be az unió területére.

Verhofstadt szerint az Európai Uniónak a szíriai rezsim pénzügyi forrásait kellene célba vennie. A frakcióvezető úgy véli, hogy az új célpontok között az elnyomás finanszírozásához köthető szíriai cégeket, köztük az olajvállalatokat kellene büntetőintézkedések alá vonni. “Például a Syria Petroleum Corporation (SPC) és a Sytrol állami olajvállalatok feketelistára vétele jelentősen csökkentené a kormány bevételeit, mivel a szíriai olajexport 90 százaléka az EU-ba irányul” – hívta fel a figyelmet Verhofstadt.

A politikus emellett szeretné, ha az EU nyomást gyakorolna az ENSZ Biztonsági Tanácsára egy erőteljes határozat meghozatala érdekében. Verhofstadt emlékeztetett, hogy a márciusban kezdődött békés tiltakozásoknak eddig 1600 ember esett áldozatul, 12 ezer szíriait börtönbe vetettek, 3 ezren eltűntek, és 13 ezren Törökországba vagy Libanonba menekültek. A Hama elleni hétvégi támadásban több mint százan vesztették életüket.

Eközben Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője közölte, hogy az EU Olaszország keddi javaslata ellenére nem fogja visszahívni damaszkuszi nagykövetét.A delegáció vezetője Damaszkuszban marad, hogy figyelemmel kísérje a helyzet alakulását” – jelentette ki Michael Mann egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

Róma kedden konzultációra hazarendelte damaszkuszi nagykövetét, és ezt javasolta az EU többi tagországának is.