Fellebbezéssel él a Sziget Fesztivál idejére bejelentett tüntetés főszervezője a rendőrség szerdán nyilvánosságra hozott, általa határozatnak nevezett tájékoztatása ellen, és szándékai szerint jövő hét keddtől augusztus 20-ig minden egyes nap megtartják a tüntetést a Hajógyári-sziget Nagyrétjén.

Az MTI megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál (BRFK) szerdán azt közölte: a bejelentéssel érintett terület az adott időszakban nem minősül közterületnek, ezért a rendőrségnek “nincs hatásköre arra, hogy a tüntetést elbírálja“, így azonban – mint hangsúlyozták – a bejelentett demonstrációt “tudomásul venni sincs módjuk“.

Gyimesi Zoltán, a tüntetés főszervezője erre reagálva a Szent Korona Rádiónak elküldött – csütörtökön a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) honlapján is megjelentetett – közleményében a gyülekezési törvény azon passzusára hivatkozik, amely szerint a tüntetés szervezője felelős a rendezvény rendjéért, így ő jogosult meghatározni és betartatni a szabályokat.

Azt írja: ha “esetleg” Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője mégis megrendezi a fesztivált, és oda nem engedi be az általa bejelentett rendezvényre érkezőket, akkor a büntető törvénykönyv szerint akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető a gyülekezési jog akadályozása miatt.

Gyimesi Zoltán a közleményben azt is megemlíti: a tüntetés nem a HVIM demonstrációja, hanem egy magánszemély törvényesen bejelentett rendezvénye. (A tüntetést a nyilvánosságban eddig mindig a HVIM által szervezett megmozdulásként tartották számon.)

Háttérként felidézi: január 17-én a BRFK demonstrációt jelentett be a Hajógyári-szigetre, a Nagyrét területére augusztus 1. és 20. közöttre, naponta délelőtt 10 és este 10 óra közötti időpontra. A bejelentést a BRFK tudomásul vette, amit január 18-án kelt igazolásával alá is támasztott. A bejelentéssel kapcsolatban nem állapította meg a hatásköre hiányát, tehát az adott időpontban a bejelentéssel érintett terület bárki számára korlátozás nélkül igénybe vehető közterületnek minősült. A gyülekezési jogról szóló törvény a rendezvény szervezőjére nézve egyéb bejelentési, engedélyeztetési kötelezettséget nem ír elő, tehát a bejelentés jogerős, tiltó ok nem áll fenn – írta a főszervező.

Szigeti Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) politikai szabadságjogok programvezetője is állásfoglalást jelentetett meg a szervezet blogján csütörtökön; e szerint “aggályos” a rendőrségi döntés az ügyben.

Emlékeztet: sajtóhírek szerint a HVIM-hez köthető szigetes tüntetést a rendőrség szerdán “betiltotta” annak nyomán, hogy a tüntetők az időpontot augusztus 9-re akarták módosítani. Nézetei kifejtése előtt megemlíti: a TASZ-nak nincs hivatalosan tudomása a “tiltó határozat” tartalmáról azon túl, ami a sajtóban megjelent, így véleményüket is csak ezekre a hírekre tudják alapozni.

A jogvédő azt írja: a magyar jog szerint jogszerűen bejelentett tüntetést utólag nem lehet betiltani. Így a Sziget számára okozott kellemetlenséget, esetleges anyagi kárt annak kell állnia, aki a területet bérbe adta (vagyis az önkormányzatnak). Ha az önkormányzat elmulasztotta tájékoztatni a Sziget szervezőit a tüntetésről, úgy olyanra szerződött, amit nem tudott teljesíteni, hiszen az egész területet nem tudta jogszerűen biztosítani a Sziget számára.

A TASZ programvezetője által jegyzett bejegyzésben az áll: a hírek szerint a tüntetők – “nem éppen jóhiszeműségükről tanúbizonyságot téve” – augusztus 9-re módosították a tüntetés kezdő időpontját. Sajtóhírek szerint más módosítást (helyszín, program) nem kértek a tüntetők. A rendőrség pedig nemcsak a módosító kérelemről döntött, hanem az egyszer már tudomásul vett jogszerű tüntetésről is. Amennyiben ezek a feltételek állnak fenn, akkor a rendőrség határozata jogszabálysértő – olvasható a blogbejegyzésben.

A HVIM-hez köthető Gyimesi Zoltán még januárban jelentett be tüntetést a magas benzinárak ellen a fesztivál feltételezett időpontjára. Eredetileg augusztus 1. és 20. közötti időszakra kérte az engedélyezést, így a demonstrációt augusztus elsején meg kellett volna kezdeniük, de közben egyes – forrásmegjelölés nélküli – információk szerint módosítást kértek a rendőrségtől, s a megmozdulást augusztus 9-re akarták áthelyezni.

Gerendai Károly az MTI-nek úgy fogalmazott: a rendőrség jóvoltából oldódott meg ez a “kínos probléma”. Arra hivatkozott: ő a rendőrségtől úgy értesült, hogy az időpont módosítását a rendőrség “már nem hagyta jóvá”.