Növényi zsírral hamisított tejporra bukkantak a megyei kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságai. A Csehországból és Lengyelországból származó 5 és 25 kg-os kiszerelésű tételek csak továbbfelhasználókhoz kerültek, tehát kiskereskedelmi forgalomban ezeket nem árulták.

A termék jelölése jogszabálysértő, megtéveszti felhasználóját, azonban élelmiszer-biztonsági kockázatot nem jelent. Az illetékes kormányhivatalok megtették a szükséges intézkedéseket, a többi között az első magyarországi forgalomba hozókat (Várda-Impex Kft. – Kisvárda és Galla Társas Kft. – Makó) arra kötelezték, hogy az egész országból vonják ki a kifogásolt árut.

A Várda-Impex Kft. nem működik együtt a hatósággal, nem vonta ki a forgalomból az érintett tételeket, ellene a hatóság büntető eljárást kezdeményez. A megyei kormányhivatalok szakemberei megkezdték az érintett tételek felderítését az élelmiszervállalkozóknál.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal felhívja az élelmiszervállalkozók figyelmét arra, hogy az élelmiszer-hamisítás miatt a termékeket ne használják fel, azokat vagy szállítsák vissza a forgalmazónak vagy gondoskodjanak ártalmatlanításukról, megsemmisítésükről.
A hamisított tételekkel kapcsolatos ártalmatlanításra, megsemmisítésre kötelező döntések meghozatala és a bírságok kiszabása még folyamatban van, amelyet a termékek első magyarországi forgalomba hozóinak kell megfizetnie.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a Nemzeti Adó és Vámhivatal megkeresése alapján június végén országos, kiemelt tejporellenőrzést rendelt el. Ennek keretében találták meg a több tétel hamisított élelmiszert.