Az euróövezeti válság következtében kialakult helyzetről és az Otthonvédelmi Monitoring Bizottság felállításáról beszélt Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján.

A kormányülést követően a miniszterelnök hangsúlyozta: nem fogjuk hagyni, hogy a válság és a korábbi rossz döntések árát az emberek fizessék meg.

Orbán Viktor rámutatott: Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy rendkívül kedvezőtlen gazdasági környezetben kell elvégezni az őszi törvényalkotói munkát. A legnagyobb kihívást a devizahitellel rendelkező családok biztonsága jelenti – fogalmazott. A nyári szünetet megelőzően – még időben – megszülettek azok a döntések az Országgyűlésben, amelyek lehetővé tették az árfolyamgát bevezetését, mely egy adekvát, megfelelő válasz a kialakult helyzetre.

A szociális konzultáció világossá tette, hogy az államnak kötelessége van a devizahitelesek felé, így gyors kampányba kezdtünk annak érdekében, hogy minden, devizahitellel rendelkező magyar család felelős döntést hozhasson arról, hogy igénybe kívánja-e venni az árfolyamgát kínálta lehetőségeket – tájékoztatott a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: egy jelentés elkészítését kérte a nemzetgazdasági minisztertől annak érdekében, hogy kiderüljön, hogyan jutott el az ország a kockázatos devizahitelezési rendszerig. Matolcsy Györgyöt továbbá felkérte az Otthonvédelmi Monitoring Bizottság felállítására is, mely átláthatóvá és egységessé kívánja tenni a törlesztőrészletek számítási mechanizmusát a különböző bankoknál. Aki adós, annak törlesztenie kell – szögezte le Orbán Viktor -, de ennek a gyakorlata, számítási módjai, a költségek felszámításának rendje jelenleg átláthatatlan.

Az embereknek az az érzése, hogy nem csupán az árfolyam kedvezőtlen változása hozza nehéz helyzetbe őket, hanem a bankok saját érdekeiből megállapított költségek is. Az első lépés a helyzet tisztázása, tehát az, hogy valóban igaz-e, hogy a bankok olyan költségeket is felszámolnak, melyekhez nem volna joguk. Egy olyan bizottsága lesz tehát a Kormánynak, mely el fogja érni, hogy a számítási módszerek egységesek és érthetőek legyenek. Az Otthonvédelmi Bizottságba bevonjuk a PSZÁF, valamint a Magyar Nemzeti Bank képviselőit is – ismertette.

Azoknak az embereknek, akik úgy döntenek, hogy igénybe veszik az árfolyamgát lehetőségét, törlesztőrészletük emelkedése 2015 után sem lehet több, mint 15 százalék – jelentette ki a miniszterelnök a mai kormányülésen elfogadott rendeletről szólva. Mint mondta, szeretnék, hogy vonzóvá váljon ez a lehetőség, és a családoknak ne kelljen rettegniük attól, hogy az alacsonyabb árfolyam miatt kezelhetetlenül nehéz helyzetbe hozzák magukat a későbbiekben.

Az ősz során további intézkedésekre is szükség lesz annak érdekében, hogy a magyar gazdaság tovább távolodhasson a veszélyzóna középpontjától. Az államadósságot azonban ilyen körülmények között is – a Kormány korábbi vállalása alapján – tovább fogjuk csökkenteni – szögezte le Orbán Viktor. Ehhez azonban nagyon komoly döntéseket kell meghozni, amihez szükséges az, hogy a szeptember elején esedékes, háromnapos Fidesz-KDNP frakcióülés megadja a szükséges politikai támogatást – hangsúlyozta.

Újságírói kérdésre a miniszterelnök nyomatékosította, hogy a Kormány tartani fogja a korábban bejelentett költségvetési hiányt, valamint az államadósság csökkentését célzó törekvéseit. Az önkormányzati adósság dolgában is előre fogunk lépni az ősz során, ennek megfelelően a megyei közgyűlések által felhalmozott adósságok kezelésének a rendje már körvonalazódik – fogalmazott. Orbán Viktor kijelentette: nem adjuk fel az arányos adórendszer teljes kiépítésének a politikáját, hiszen a Magyarország jövője az, hogy a legegyszerűbb, legátláthatóbb és legkedvezőbb adórendszere legyen Európának. A teljes bevezetésnek még hátralévő fontos elemeit is mind el fogjuk végezni – húzta alá a miniszterelnök.