Becslések szerint havi százmilliós bevételt titkolt el egy budapesti élelmiszerkereskedő, az ügyben azonnali, átfogó ellenőrzést rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint az ellenőrzés egy korábbi vizsgálat tapasztalatai alapján indult. A NAV közlése szerint a társaság vezetője azt mondta, a pénztárgépek kontrollszalagját havonta bezúzzák, ezért nem tudja azokat átadni. Az adóhatóság szakemberei ennek ellenére több zárt helyiséget is felnyittattak, s végül az egyik pincehelyiségből mintegy 16 raklapnyi kontrollszalag került elő, amelyet a hatóság azonnal lefoglalt és elszállított.

Az iratanyagok, adatok vizsgálata folyamatban van, de az előzetes becslés szerint havi 100 millió forintra tehető az eltitkolt bevétel, amely több évre vetítve milliárdos nagyságrendű összeg eltitkolását valószínűsíti – közölte a NAV. Mindemellett az adóhatóság a foglalkoztatottak bejelentett és kifizetett bére, prémiumai tekintetében is olyan visszaéléseket tárt fel, amelyekkel további tízmilliókkal károsították meg a központi költségvetést.

A NAV adótitokra hivatkozva elzárkózott a cég nevének közlésétől.