Molnár Lajos, Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatójának ügyvédje az MTI érdeklődésére szerdán cáfolta a Hír Tv információját, hogy védencét azért gyanúsították meg vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel, mert a lakásában tartott házkutatás során meg akarta vesztegetni az egyik nyomozót.

A védő határozottan kijelentette: ez nem igaz.

Molnár Lajos elmondta: kedden kihallgatták Galambos Lajost, aki érdemi védekezést terjesztett elő, a gyanúsításban szereplő valamennyi pontra válaszolt, álláspontja szerint nem követett el bűncselekményt.

A védő felidézte: Galambos Lajost két külön ügyben gyanúsítják, az egyikben bűnsegédként elkövetett kémkedéssel, a másikban vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel. Mindkét ügyet titkosították, így a tartalmukról az ügyvéd továbbra sem árulhatott el részleteket.

A volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa július 14-én rendelte el Galambos Lajos előzetes letartóztatását. Szilvásy György és Laborc Sándor esetében ugyanakkor a bíróság helybenhagyta a korábbi döntést, amely velük szemben nem rendelt el kényszerintézkedést.

A Budapesti Katonai Ügyészség Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány 2007 és 2009 közötti titokminiszterét kémkedéssel, Laborc Sándort, az NBH 2007 és 2009 közötti főigazgatóját bűnpártolással gyanúsítja.

A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa augusztus elején három hónappal meghosszabbította Galambos Lajos előzetes letartóztatását. A bíróság azzal indokolta az előzetes letartóztatás fenntartását, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén továbbra is fennáll szökésének, elrejtőzésének veszélye.

A végzés szerint Galambos Lajos előzetes letartóztatását november 14-ig hosszabbították meg. A döntést a védelem megfellebbezte. Molnár Lajost szerint ezt várhatóan napokon belül elbírálja a Fővárosi Ítélőtábla.