Áder János köztársasági elnök észrevételeinek elfogadása után szavazta meg a parlament hétfőn ismét a járások kialakításáról szóló törvényt és több száz feleslegessé vált jogszabály eltörlését.

Az államfő múlt kedden azért küldte vissza megfontolásra a parlamentnek a két héttel korábban elfogadott járástörvényt, mert azzal – a fideszes Kósa Lajos kezdeményezésére – házszabálysértő módon a szerencsejáték-szervezésről és a szervezett bűnözésről szóló jogszabályt is módosították, noha az eredeti kormányjavaslat ezekre nem terjedt ki.

A parlament hétfőn törölte az előterjesztésből az említett rendelkezéseket, amelyekkel a Fidesz alelnöke azt kívánta elérni, hogy szüntessék meg a jegyző mérlegelési jogkörét abban a kérdésben, hogy hány napra záratja be a pénznyerő automatát engedély nélkül működtető üzleteket.

A járások kialakításáról szóló, újból elfogadott törvény a jelenleg az önkormányzati jegyzők által ellátott államigazgatási feladatok jelentős részét a járási hivatalokra bízza, így csak azok maradnak a polgármesteri hivataloknál, amelyek tipikusan a településekhez köthetők és helyi információk nélkül nehezen intézhetők. Így 2013-tól a járási hivatalokhoz kerülnek az okmányirodák, a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, a gyámügyi igazgatás, a gyermek- és ifjúságvédelem, valamint a körzeti földhivatalok és a városi munkaügyi kirendeltségek is.

Ismét megszavazta a parlament a több száz feleslegessé vált jogszabály megszüntetéséről szóló kormányzati előterjesztést is, amely ellen azért emelt kifogást Áder János, mert a továbbra is hatályos törvényeken is módosító deregulációs csomag nem határozta meg, hogy a Parlament előtti Kossuth téren álló szobrok – a II. Rákóczi Ferencet, Kossuth Lajost és József Attilát ábrázoló alkotások, valamint A forradalom lángja emlékmű – mikortól kerülnek ingyenesen önkormányzatiból állami tulajdonba.

Az elfogadott törvényben mindössze az szerepelt, hogy “2012. ….. napján”, csakhogy a jogbiztonság elve megköveteli, hogy a jogalkotás egyértelműen követhető és áttekinthető legyen mindenkinek – hangsúlyozta az államfő. Kövér László házelnök írt levelében ezúttal is azt kérte, hogy az Országgyűlés észrevételeinek alapos megfontolása után fogadja el ismét a jogszabályokat. A parlament most egy zárószavazás előtti módosító javaslattal rögzítette, hogy a képzőművészeti alkotások június 30-tól képezik az állam tulajdonát.

Ugyancsak módosításra szorult az a cikk, amely a polgári perrendtartási törvény hatálybaléptetéséről és végrehajtásától szóló törvényerejű rendeletet egészíti ki. Ez ugyanis nem határozta meg, hogy mely törvény hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekre vonatkozóan kell alkalmazni a polgári perrendtartás módosított rendelkezéseit. A szövegben üresen hagyott törvényszámot – a 2012. évi XXXII. törvényét – most beleírták a jogszabályba.

Az államfő május 10-i beiktatása óta a mostaniakkal együtt eddig öt törvényt küldött vissza a parlamentnek. A Ház minden alkalommal észrevételeinek elfogadásával hagyta jóvá újra a jogszabályokat. Az ellenzéki pártok közül az MSZP és a Jobbik mindkét előterjesztés zárószavazásán nemmel voksolt, az LMP a deregulációs csomagnál tartózkodott, a járástörvényt pedig ellenezte.