Jogsértőnek és elfogadhatatlannak nevezték civil jogvédők a belügyminiszternek és az országos rendőrfőkapitánynak címzett nyílt levelükben, hogy a rendőrség akkor sem avatkozott közbe, amikor erőszakossá vált a jobboldali radikális szervezetek által múlt vasárnap Devecseren megtartott demonstráció.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet vezetői által szignált, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott nyílt levélben az olvasható: álláspontjuk szerint a Jobbik és más jobboldali radikális szervezetek Élni és élni hagyni – demonstráció a jogos magyar önvédelemért elnevezésű tüntetése átlépte a törvényesség határát.

Mint írták, a feloszlatásra már az is okot adhatott volna, hogy a tüntetők egy része vezényszóra, egyenruhában masírozott, majd a rasszista, cigányellenes jelszavakat skandáló tömeg szándékosan a település köztudottan romák lakta utcáira vonult, és a kiszolgáltatott kisebbségi lakosoknak “pusztán etnikai hovatartozásuk miatt megalázó verbális megnyilvánulásokkal kellett szembesülniük”.

A rendezvény feloszlatásának szükségességét a jogvédők továbbá azzal indokolták: a helyszíni beszámolók és a felvételek tanúsága szerint a tüntetés már a beszédek elhangzásakor elveszítette békés jellegét, majd fizikai erőszakba torkollott, amikor a résztvevők a helyi cigányokat, illetve a cigányok lakta házakat kövekkel, betondarabokkal dobálni kezdték. A rendőrség azzal, hogy nem oszlatta fel a demonstrációt, “súlyos mulasztást követett el, mert nem védte meg honfitársaink szabadsághoz, egyenlőséghez és biztonsághoz való jogát” – írták.

A gyülekezést a rendőrségnek fel kell oszlatnia, ha az bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást valósít meg, vagy mások jogainak és szabadságainak sérelmével jár – idézték a vonatkozó törvényt a levélben. A szóban forgó tüntetésen mindezen oszlatási okok fennálltak, a rendőrség mégsem tett semmit. A jogvédő szervezetek vezetői úgy fogalmaztak: “Némaságával a magyar rendőrség Devecseren asszisztált az atrocitáshoz.”

A nyílt levélben felszólították Pintér Sándor belügyminisztert és Hatala József országos rendőrfőkapitányt, hogy haladéktalanul vizsgálják ki a rendőrség devecseri eljárását. Sürgették, hogy indítsanak hivatalból büntetőeljárásokat és a rendőrség a rendelkezésére álló saját készítésű és nyilvánosan elérhető filmfelvételek alapján, az elkövetők “nyilvánvalóan előítéletes indítékaira tekintettel” folytassa le a nyomozást. Arra is felszólították a tárcavezetőt és az országos rendőrfőkapitányt, tegyenek hatékony intézkedéseket azért, hogy “a jövőben ilyen törvénytelenségek ne fordulhassanak elő”.

A Dénes Balázs TASZ-elnök, Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke és Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke által aláírt nyílt levelet azzal a javaslattal zárul, hogy a rendezvények biztosítása, a tüntetések békés jellegének megóvása, valamint a jogsértővé váló tüntetések feloszlatásával kapcsolatos jogszerű rendőrségi reakció tisztázásáért mielőbb tartsanak szakmai egyeztetést a Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság és a nyílt levelet jegyző civil szervezetek.

A rendőrség a vasárnapi demonstráción a felvonulók útvonalát kordonnal biztosította, amelyet a tüntetők többször megpróbálták átlépni; egy alkalommal dobálásba bonyolódtak a helyiekkel, eközben Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei parlamenti képviselője megsérült a homlokán, valamint az LMP egyik aktivistáját vállon dobták egy betondarabbal.

Az LMP közösség elleni izgatás miatt feljelentést tett a demonstráció résztvevői ellen.