Magyar jogvédő bizottságot alapított a romániai Bihar megyében az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi szervezete.

A politikai erő szerdai közleménye szerint a Bihar Megyei Magyar Jogvédő Bizottság létrehozását az elmúlt időszakban megsokasodott magyarellenes cselekedetek, erőszakos megnyilvánulások indokolják. A bizottság főként az esetek dokumentálása, feltárása, jogorvoslati lehetőségek felkutatása, illetve esetenként jogi képviselet biztosítása céljából alakult meg.

Feladata, hogy számon kérje a magyar közösségre és egyénekre vonatkozó törvényes jogok betartatását, így például a magyar nyelv használatát a közigazgatásban, az egészségügyben, a rendfenntartásban, az igazságszolgáltatásban, valamint a helyi és a megyei önkormányzatok alárendeltségébe tartozó, közfeladatot ellátó vállalatoknál.

A bizottságot a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége, az Erdélyi Magyar Ifjak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Szent László Egyesület hozta létre. Az egyesület munkáját a tervek szerint önkéntes szakértők segítik. A jogsérelmeket a 0040-770135993-as telefonszámon, valamint a magyarjog.bihar@gmail.com címen lehet jelezni – olvasható a közleményben.