Elfogadta az Országgyűlés a pénzügyi ombudsmani poszt létrehozásáról szóló törvényt. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a jogszabály hatálybalépését követő egy hónapon belül kell kineveznie – határozatlan időre – a pénzügyi jogok biztosát.

A tárcavezető törvényjavaslatát hétfőn fogadta el a parlament 253 igen szavazattal, 31 tartózkodás mellett.

A fogyasztóvédelmi törvény módosításával rögzítették, hogy a pénzügyi ombudsman feladatai végrehajtása során független, nem kérhet és fogadhat el utasítást a kormánytól, más államigazgatási szervtől, az Európai Unió intézményeitől, a tagállamok kormányaitól vagy bármilyen más szervezettől.

A jogszabály kimondja, hogy a fogyasztóknak – a pénzügyi szervezetek szolgáltatásait igénybe vevő magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak, mikrovállalkozásoknak – joguk van a pénzügyi jogok biztosához fordulni.

Az újonnan létrejövő posztra 35 évesnél idősebb, felsőfokú végzettségű magyar állampolgár nevezhető ki, aki a pénzügyi ismeretek és kultúra terjesztésének területén kiemelkedő elméleti tudással vagy szakmai gyakorlattal rendelkezik, továbbá jelentős tapasztalatokat szerzett a pénzügyi termékek fogyasztóinak állampolgári jogait érintő eljárások lefolytatásában, felügyeletében vagy tudományos elméletében. Nem töltheti be a tisztséget az, aki a kinevezésének időpontját megelőző négy évben országgyűlési, európai parlamenti, illetve önkormányzati képviselő, köztársasági elnök, kormánytag, államtitkár, polgármester, alpolgármester, nemzetiségi önkormányzat tagja, jegyző, a honvédség vagy a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagja, párt tisztségviselője vagy alkalmazottja volt.

A vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett pénzügyi jogi biztos megbízatása összeegyeztethetetlen minden más állami, önkormányzati, társadalmi és politikai tisztséggel, keresőtevékenységet – a tudományos, oktatói, művészeti, szerzői jogi védelem alá eső, valamint lektori és szerkesztői munkát kivéve – nem folytathat.

A biztos – az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak, a magánnyugdíjpénztárak, a szövetkezeti hitelintézetek és a biztosítóegyesületek kivételével – nem lehet tagja pénzügyi szervezetnek sem. Emellett öröklés kivételével értékpapírt – ide nem értve az állampapírt, a letéti jegyet, a kollektív befektetési értékpapírt és a jelzáloglevelet – vagy egyéb, a befektetési vállalkozásokról szóló törvényben rögzített pénzügyi eszközt nem szerezhet.

A pénzügyi ombudsman nem járhat el olyan ügyben, amelyben nem várható el tőle pártatlan magatartás.

A törvénnyel a nemzetgazdasági miniszter felhatalmazást kapott arra, hogy a pénzügyi jogok biztosa eljárásának, hivatala feladatainak és működésének részletes szabályait rendeletben állapítsa meg.

Az elfogadott jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba, Matolcsy Györgynek pedig az azt követő 30 napon belül kell kineveznie az új ombudsmant.