A bíróságok függetlensége elleni példátlan támadásnak minősítette szombaton a legfelsőbb bírói testület Egyiptomban azt a rendeletet, amely átfogó, új hatalmi jogköröket biztosít az államfőnek. Kairóban folytatódott a tüntetés Murszi jogköreinek kibővítése ellen.

A Mohamed Murszi által csütörtökön kiadott elnöki rendelet megvitatására összehívott Legfelsőbb Igazságügyi Tanács közleményében sajnálatosnak nevezte a rendelet megszületését, és súlyosan kifogásolta a benne foglaltakat. Arra is felszólította az elnököt, hogy ne hozzon olyan döntéseket, amelyek csorbítják az igazságszolgáltatás függetlenségét és tekintélyét.

A tanács tagjainak többségét még a hatalomból tavaly év elején távozott Hoszni Mubarak nevezte ki, a testület elnöke a legfelsőbb bíróság vezetője.

A bírák egy csoportja, az alexandriai testülethez tartozók szombaton azt is bejelentették, hogy a rendelet miatt felfüggesztik a munkát.

A kairói Tahrír téren folytatódott a tüntetés szombaton Murszi jogköreinek kibővítése ellen. A tiltakozók mintegy harminc sátrat vertek fel, hosszabb akcióra rendezkedve be. A rendőrség időről időre könnygázt vetett be, és megpróbálta feloszlatni a tömeget. Egyes csoportok a könnygáz elől a környező utcákba menekültek.

Pénteken több tízezren tüntettek az egyiptomi fővárosban, a hatóság akkor is könnygázzal lépett fel a tömeg ellen. A tüntetők az elnök lemondását követelték, államcsínnyel vádolták őt, és összecsaptak Murszi híveivel.