Tilos lesz közpénzekkel spekulációs jellegű befektetéseket végrehajtani Ausztriában – ebben állapodtak meg egymással pénteken a tartományi és a helyi önkormányzatok, valamint a kormány képviselői.

A pénzügyi és a szociális minisztérium közös közleménye szerint a Mondsee mellett megtartott tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy alkotmányos erejű törvényben rögzítik a közpénzek spekulációs ügyletekben való felhasználásának tilalmát. A megegyezés szerint a központi és a tartományi kormányok költségvetési hatáskörét szabályozó alkotmányos törvény új bekezdéssel egészül ki. A módosításban rögzítik, hogy a szövetségi állam, a tartományok és az önkormányzatok vagyonát csak kockázatkerülő módon lehet befektetni.

A szigorítás igénye egy Salzburg tartománybeli pénzügyi botrány nyomán merült fel. Tavaly december elején vált ismertté, hogy több száz millió euró veszteség érhette a tartományt, mert egy pénzügyi tisztségviselő éveken át kockázatos, árfolyam-spekuláción alapuló pénzügyi ügyletekbe fektette be a tartomány vagyonának egy részét. A tisztviselőnő ellen feljelentést tettek. Azt egyelőre nem tudni, hogy elöljárói tudtával cselekedett-e.

A részletszabályokat a tartományok és a központi kormányzat közötti megállapodásban fektetik le. Az állami, önkormányzati vagyonnal gazdálkodó testületeknek tilos lesz külföldi devizában, valamint közép- vagy hosszú távú befektetés céljából hitelt felvenniük. Szabályozzák a származtatott tőzsdei ügyletekben való részvételt is.

A szükséges törvényeket még az év első felében megalkotják a megállapodás szerint.