Nagy többséggel megszavazta kedden a román parlament azt a törvényt, amely erősíti a törvényhozók mentelmi jogát. Azt a 2006-ban elfogadott törvényt módosították, amely a képviselők jogállását szabályozza.

A törvény módosított és kedden elfogadott változatába bekerült, hogy a képviselők és szenátorok csak akkor veszíthetik el mandátumukat tisztségbeli vagy érdekbeli összeférhetetlenség miatt, ha az ennek megállapítására hivatott szerv (ANI) mellett bíróság is megerősíti ezt jogerős ítéletben.

A jogszabályt 309 képviselő támogatta 56 ellenében, ketten tartózkodtak. A törvény módosítását Valeriu Zgonea, a képviselőház szociáldemokrata párti elnöke kezdeményezte, és annak elfogadását támogatta a kétharmados többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL).

A jogszabály ellen voksolt az ellenzék fő ereje, a Traian Basescu államfőt támogató Demokrata Liberális Párt (PDL). Frakciója nevében Ioan Oltean képviselő kijelentette: azért szavaznak a törvény ellen, mert az kibővíti a törvényhozók mentelmi jogát, és bátorítja a törvényhozókat arra, hogy ne óvakodjanak az érdekbeli összeférhetetlenségi helyzetektől.

A jogszabály továbbra is úgy rendelkezik, hogy törvényhozókat csak akkor lehet őrizetbe venni, letartóztatni, illetve házkutatási parancsot végrehajtani ellenük, ha a parlament jóváhagyja ezt. Ez a régi jogszabályban is így szerepelt, de most kiegészült azzal a rendelkezéssel, hogy az ügyészségnek “megalapozott bizonyítékokat” kell felmutatnia a parlament illetékes bizottságában, ha egy képviselő letartóztatását, őrizetbe vételét vagy házkutatás végrehajtását kéri. Oltean szerint az új törvény bírósági hatáskörökkel ruházza fel a parlamentet.

A jogszabály kezdeményezői szerint ez a vád megalapozatlan, mert az ügyészségnek eddig is bizonyítékokat kellett felmutatnia hasonló kérés esetén.

A román igazságszolgáltatás reformját figyelemmel kísérő Európai Bizottság többször elmarasztalta már a román parlamentet amiatt, hogy akadályozza az igazságszolgáltatás működését.