A Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének elnöksége azt javasolja, hogy maradjon ki a bírósági vezetői tisztségbe való visszahelyezés tilalma az egyes igazságügyi jogviszonyokban alkalmazandó korhatárral kapcsolatos törvénymódosítás tervezetéből.

A szakmai szervezet közleménye szerint a szolgálati jogviszony jogellenes megszüntetése esetére az eredeti állapot helyreállítását tartják elfogadhatónak. Közérdeknek nevezik, hogy ennek megvalósítása során az igazságszolgáltatás zavartalan működése biztosított maradjon.

A Közigazgatási Bírák Egyesülete elnökségi ülésén tárgyalta meg az egyes igazságügyi jogviszonyokban alkalmazandó korhatárral kapcsolatos törvénymódosítási javaslatot Hajnal Péter elnökletével, és a tiszteletbeli elnök, Lomnici Zoltán részvételével. Az egyesület fontosnak és támogatandónak tartja a jogbiztonság és a bírák elmozdíthatatlansága, a független, pártatlan bírósághoz való jog szempontjából azt, hogy ezt a kérdést törvény rendezze.

A december végén a parlamentnek benyújtott, a bírák, ügyészek és közjegyzők nyugdíjkorhatárának fokozatos csökkenését tartalmazó törvényjavaslat rendelkezik arról is, milyen megoldásokat kínálnak azoknak a bíráknak, akiket az Alkotmánybíróság (Ab) által korábban megsemmisített jogszabály alapján nyugdíjaztak.

Eszerint az érintett bírák kérhetnék szolgálati jogviszonyuk visszaállítását és az eredeti beosztásukba való visszahelyezésüket. A bírósági vezetői tisztségek ugyanakkor továbbra is pályázat alapján nyerhetők el.

Az ez ellen tiltakozó Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete a Kúrián, a Fővárosi Ítélőtáblán és a törvényszékeken közigazgatási – pénzügyi, építésügyi, környezetvédelmi, önkormányzati, fogyasztóvédelmi, ingatlan-nyilvántartási és szociális – ügyekben ítélkező bírák országos szakmai és érdekképviseleti szervezete.