Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek kedden első fokon egy volt román kormánytagot, akit adócsalásban talált bűnösnek egy bukaresti kerületi bíróság.

George Copos 2004 és 2006 között a román kormány miniszterelnök-helyettese volt. A vádirat szerint 2004-ben üzletemberként 38 kereskedelmi helyiséget eladott a Román Lottótársaságnak, de a tranzakció valódi értékét eltitkolta, 39,4 millió lejjel (akkori árfolyamon több mint egymillió euróval) károsította meg a költségvetést.

Copos ellen 2006-ban emeltek vádat, de a per eljárási okok miatt mostanáig húzódott, amiért a román igazságszolgáltatást figyelemmel kísérő Európai Bizottság többször bírálta Romániát. A Copos elleni per azon első nagy horderejű korrupciós ügyek közé tartozik, amelyeket Románia 2007-es EU-csatlakozása után kiemelt figyelemmel követett az unió végrehajtó szerve.

Copos 2004 decemberében lett a román kormány tagja, amikor a Konzervatív Párt (PC) őt javasolta a liberális Calin-Popescu Tariceanu volt miniszterelnök kormányába a miniszterelnök-helyettesi tisztségre. Copos 2006 nyarán mondott le a posztról, ezt követően indult ellene a bűnvádi eljárás.

A rendszerváltás után a Rapid Bucuresti futballcsapat tulajdonosaként és fő támogatójaként ismertté vált üzletembert nem először ítélték börtönbüntetésre. Novemberben másodfokon öt év letöltendő börtönbüntetést kapott szintén adócsalás miatt abban az ügyben, amelyben a román futballvilág több közismert személyiségét összesen 40 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A vádirat szerint Copos és a többi vádlott számos román futballistát adott el külföldre úgy, hogy a tranzakciók után nem fizettek adót, és ezáltal jelentős kárt okoztak a költségvetésnek. A két ítélet egyike sem jogerős.