A béren kívüli juttatások költsége ugyan emelkedett az idén, és általánosságban elmondható, hogy a szabályozás mind a munkavállalók, mind a munkaadók hátrányára változott, azonban van néhány cafeteria elem, amely adómentesen adható – hívja fel a figyelmet a MAZARS adótanácsadó cég szerdai közleményében.

2013-tól nemcsak a sporteseményekre, hanem a kulturális szolgáltatások igénybevételére szóló belépőjegyek és bérletek, valamint a könyvtári beiratkozási díj is adómentes juttatásnak minősülnek. A mentesség értékhatára évi 50 000 forint. Sok cég azonban szórakozásra továbbra is a SZÉP-kártya szabadidő zsebét kínálja, ami drágább juttatási forma, azaz ugyanolyan keretösszeg mellett kevesebb marad nettóban a munkavállalónál, ha a SZÉP-kártyát használja például színházi belépő megvásárlására.

A különböző betegbiztosítások adómentes juttatására 2012-től van lehetőség, és ez 2013-ban sem változott. A munkáltatók azonban a MAZARS tapasztalatai szerint egyelőre ódzkodnak ettől a juttatási formától is, ugyanis a biztosításokkal kapcsolatos szabályozás meglehetősen bonyolult.

A könyvvizsgáló és adótanácsadó cég ismerteti, hogy a béren kívüli juttatások összege után fizetendő egészségügyi hozzájárulás mértéke 2013-ban 10-ről 14 százalékra nőtt, ezzel a juttatás adóterhe 30,94 százalékról 35,70 százalékra emelkedett. Ugyanakkor az egyes meghatározott juttatások adóterhe nem változott, továbbra is 51,17 százalék. A cafeteria-keret továbbra is évi maximum 500 ezer forintig nyújtható béren kívüli juttatásként, az efölötti összeg az egyes meghatározott juttatások címén adóköteles.

Az idei változások között említi a közlemény, hogy az Erzsébet-utalvány 2013-tól melegkonyhás étkezőhelyeken is felhasználható – 2012-ben ezt átmeneti szabály tette lehetővé -, és a havi 5000 forint helyett 8000 forintig minősül béren kívüli juttatásnak, efölött egyes meghatározott juttatásként adózik.

Meghosszabbodik a Széchenyi-pihenőkártyára utalt összegek felhasználhatóságának határideje, az összeg a juttatás évét követő második év május 31-ig használható fel.

Változás az is, hogy az iskolakezdési támogatásnál megszűnik a számlával való elszámolhatóság lehetősége, ilyen juttatás kizárólag utalvány formájában nyújtható.

Tavalyhoz képest változatlanul nyújtható béren kívüli juttatásként az üdültetési szolgáltatás, a helyi utazási bérlet, az iskolarendszerű képzés, az önkéntes nyugdíjpénztári, önkéntes kölcsönös egészségpénztári, és foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatói intézménybe fizetett munkáltatói hozzájárulás.