Legalább öt esztendei szabadságvesztésüket töltő fogvatartottaknak indított integrációs programot a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön – hangzott el a keddi programindító rendezvényen Sopronban.

Hégely Péter szakmai vezető elmondta: hatvan olyan ember vehet részt a programban, akinek kedvezmények nélkül legalább három-öt év van hátra a büntetéséből, és legalább az általános iskola nyolc osztályát elvégezte.

Kiemelte: az elítéltek általában büntetésük utolsó harmadában kezdenek foglalkozni azzal, mi lesz szabadulásuk után, ugyanakkor minél hosszabb a letöltendő büntetés, annál inkább meggyengül a fogvatartott kapcsolata a külvilággal, így családjával is.

Ez magyarázza, hogy a bűnismétlők közül sokan visszakívánkoznak a börtönbe, ahol nem kell egyéni döntéseket hozniuk, és szabályozott keretek között élhetnek. Akárcsak az, hogy a börtön falai között végzett munka során megszerzett szakmai ismeretek a szabad életben nagyon ritkán hasznosíthatók – tette hozzá.

A 43,5 millió forintos, teljes egészében uniós forrásból finanszírozott projekt keretében az elítéltek alapismereteit és csoportmunkakészségeit fejlesztik, valamint állampolgári, jogi ismereteket nyújtanak nekik, egyben közreműködnek abban is, hogy családjuk is felkészüljön a börtönben lévő rokon hazatérésére.

Pantali Zoltán nyugalmazott dandártábornok, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön előző igazgatója az eseményen arra hívta fel a figyelmet: a 125 évvel ezelőtti alapítása óta az intézmény mindvégig betöltött oktatási feladatokat; előbb az elemi iskola elvégzése volt a fogvatartottak számára kötelező börtönéveik alatt, majd a továbbtanulni szándékozók az 1980-as évektől középfokú tanulmányokat is folytathattak.