Ausztria továbbra is ragaszkodik a banktitokhoz, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy az adócsalások elkerülése érdekében lazítson rajta – mondta a bécsi pénzügyminisztérium államtitkára hétfőn.

“A kisbefektetők tekintetétben nem szabad hozzányúlni a banktitokhoz. Az adóelkerülőkre, vagyis bűnözőkre viszont nem lehet érvényes a banktitok” – mondta Andreas Schieder az OE1 közszolgálati rádiónak.

Ausztria gyakorlatilag egyedül tart ki az Európai Unióban a szigorú banktitok mellett, miután előző pénteken Luc Frieden, Luxemburg pénzügyminisztere egy német lapnak azt mondta, hogy országa már nem ellenzi szigorúan a bankbetétekre vonatkozó információk automatikus cseréjét.

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter múlt pénteken úgy fogalmazott: “a kormány álláspontja, hogy a banktitoknak maradnia kell”. Hasonlóképp, Fekter szóvivője azt mondta: Ausztria “egy millimétert” sem mozdul a banktitok ügyében.

Andreas Schieder államtitkár hétfőn egyrészt arról beszélt, hogy intézkedésekre van szükség “nemzetközi szinten az adóparadicsomok megszüntetése érdekében”. Emellett azt mondta, a múlt héten ismertté vált offshore adatok elemzése után Bécsnek is pontosan elemeznie kell, hol kell szigorítani.

Schieder szerint a kérdés az, hogy mikor legyenek az osztrák bankok adatszolgáltatásra kötelezettek: csak bírósági végzés alapján, vagy már azt megelőzően, a nyomozati eljárásban, illetve “milyen fajta nyomozás esetén”. Mint hozzátette, már nem időszerű, ezért felül kell vizsgálni annak tilalmát, hogy a hatóságok az egyik eljárásban birtokukba került információt egy másik bűntény gyanúja esetén is felhasználhassák.

Az osztrák államtitkár hangoztatta, ott, ahol adatcserére lehetőség van, ennek gyorsítására eddig is mindig készen állt Ausztria és az osztrák banktitok ennek nem állta az útját. Szakértők viszont arra mutatnak rá, hogy a jelenlegi, a külföldi hatóságokkal való automatikus adatcserét kizáró osztrák szabályozás elsősorban olyan külföldi nagybetéteseknek kedvez, akik külföldi számláikat rejtve akarják tartani országuk adóhatósága előtt, miközben az átlagos osztrák számlatulajdonos jövedelme a befizetett közterhek alapján jórészt ismert az adóhatóság előtt.

Megfigyelők lehetségesnek tartják, hogy Ausztria nem sokáig lesz képes egyedüliként kitartani az automatikus adatcsere elutasítása mellett. Ebben szerepet játszhat az is, hogy az Egyesült Államok nyomására tárgyalások zajlanak az amerikai állampolgárokra vonatkozó adatszolgáltatásról, s ha az USA-val aláírnak egy ilyen egyezményt, akkor az uniós partnerektől nehezen tudja ugyanezt megtagadni Ausztria.