Közigazgatási bírsággal szankcionálható a késedelmes, valamint a hamis statisztikai adatszolgáltatás – hívta fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Február 1-jétől módosultak a statisztikai adatszolgáltatási kötelezettséget megszegőkre vonatkozó szabályok – emlékeztetett közleményében a KSH.

A késedelmes statisztikai adatszolgáltatások esetén a fővárosi, illetve megyei kormányhivatalok jogosultak közigazgatási bírság kiszabására. Ennek összege természetes személy esetében 200 ezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében pedig 200 ezertől kétmillió forintig terjedhet.

A KSH hangsúlyozza, hogy a statisztikai adatok pontosságához fontos üzleti, politikai és tudományos érdekek fűződnek. A statisztikai hivatal feladata, hogy a hazai és nemzetközi felhasználók igényeit minél pontosabb adatok előállításával szolgálja. A késedelmes vagy hibás adatszolgáltatás hazai büntethetőségének módosítását az is indokolta, hogy az Európai Bizottságnak átadott statisztikai adatok hibája esetén a bizottság szankciót kezdeményezhet az országgal szemben.