A legnagyobb ügyszámú törvényszékek közé tartozik a győri, amelynek bírái a nagy munkateher ellenére jól teljesítenek – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Győri Törvényszék pénteki összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón.

Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek a 2012-es évben hamarabb juthattak az ügyeik végére – jegyezte meg. Az OBH elnöke hozzátette: a nagy ügyszámot indokolja a megye lélekszáma és gazdasági ereje, s ez a két tényező kihatással van a büntetőügyekre éppúgy, mint a polgári perekre.

Handó Tünde elmondta, hogy az egy bíróra jutó ügyszámot tekintve a Győri Törvényszék “nagyon előkelő helyen szerepel”, s megemlítette: épp a mostani összbírói értekezleten hallott arról az esetről, amikor a bíró egy emberölési ügyet képes volt egy nap alatt lezárni.

Handó Tünde arról beszélt: nem a tárgyalási napok számától függ, mennyire alapos az eljárás, hiszen a bírótól elvárható a felkészültség, a célirányos tevékenység.

“Amikor a bíróság iránti tiszteletről, megbecsülésről vagy bizalomról van szó, akkor nem hangzatos, a felsőbb vezetőktől származó nyilatkozatokkal lehet elsősorban erősíteni, hanem azzal, hogy a bírók a tárgyalóteremben felkészültek, odafigyelőek és okosak” – fogalmazott.

Takács József, a Győri Törvényszék elnöke arról beszélt: az ott működő társaságok tőkeereje alapján Pest megye után Győr-Moson-Sopron országosan a második, ez például olyanképp is megjelenik, hogy a társaságoknak van behajtható vagyonuk, így a pernyertesek “nemcsak egy ítéletet kapnak, hanem a végén még pénzt is”.

Hozzátette, a tőkeerő árnyoldala a büntetőügyek számának emelkedése. Ez megjelenik az adók, járulékok befizetésével kapcsolatos esetekben éppúgy, mint a kábítószerrel kapcsolatos ügyekben, amelyek ott jellemzőek, ahol az embereknek van pénzük a drogra. E téren pedig mára célállomás is lett a megye.

Szólt arról is: az érkezett és a folyamatban lévő ügyek számát tekintve második, a befejezettekben első a győri a törvényszékek között.