Önfeljelentést tett adóelkerülés miatt Uli Hoeness, a Bayern München labdarúgóklub elnöke. A sportvezető januárban tett feljelentést saját maga ellen az adóhatóságnál egy svájci számlájával összefüggésben. Az ügyről elsőként a Focus című hetilap számolt be a hétvégén.

Hétfői lapjelentések szerint Hoeness nemcsak a feljelentést nyújtotta be a hatósághoz, hanem befizetett csaknem 6 millió eurót is. Szakértők ebből arra következtetnek, hogy 10 és 15 millió euró között lehet az adózás elől Svájcba menekített összeg.

Az önfeljelentés nyomán a müncheni ügyészség indított vizsgálatot. Márciusban házkutatást is tartottak Hoeness bajorországi házában. Az önfeljelentés célja az esetleges büntetés enyhítése, erre azonban csak akkor van lehetőség, ha a hatóságok elsőként az érintettől szereznek tudomást az adócsalásról, és korábban nem indítottak vizsgálatot.

Szakértők szerint Uli Hoeness annak hatására dönthetett az önfeljelentés mellett, hogy a német törvényhozásban elbukott az adóelkerülés elleni küzdelemről szóló német-svájci egyezmény, amely egy különadó kivetését irányozta elő egy anonim eljárás keretében. Ennek révén a pénzüket Svájcba menekítő németeknek nem kellett volna felfedniük kilétüket, és legalizálhatták volna a megtakarításukat a különadó megfizetésével. Az egyezmény azonban a német baloldal ellenállása miatt tavaly év végén meghiúsult, azóta pedig számos eljárás indult adócsalás gyanúja miatt svájci bankok német ügyfeleire vonatkozó adatok alapján.

Uli Hoeness eddig híres volt arról, hogy kiáll az adózási fegyelem és a gazdagok fokozott adóztatása mellett. Egyik beceneve a Saubermann, vagyis Tiszta ember volt. “Sokan csalódtak Uli Hoenessben. Angela Merkel is közéjük tartozik” – mondta hétfőn Steffen Seibert kormányszóvivő arra a kérdésére válaszolva, hogy mit gondol a kancellár a Bayern München elnökének esetéről.