A sajtószabadság elleni támadásként értékelte a kormányzó Szociálliberális Szövetséghez (USL) közel álló Jurnalul National című román lap csütörtöki számában azt, hogy a taláros testület alkotmányellenesnek minősítette a rágalmazás és becsületsértés törlését a büntetőjogi kategóriák közül.

Az Intact Media sajtótröszt lapja, amely rendszeresen bírálja Traian Basescu államfőt, ugyanakkor internetes aláírásgyűjtést indított “ne tegyetek szájkosarat a sajtóra” címmel. A lap szerint a rendelkezés kifejezetten az újságírók és politikusok megfélemlítését, öncenzúráját szolgálja.

A kormánnyal és ellenzékkel egyaránt kritikus Gandul című lap egy nevét elhallgató alkotmánybírót idéz, aki rámutatott, hogy az Európa Tanács 47 tagállama közül 33-ban bűnténynek minősül a rágalmazás és becsületsértés. A lap emlékeztet arra, hogy a taláros testület már 2007-ben alkotmányellenesnek minősítette ezek törlését a büntető törvénykönyvből, és valójában a bukaresti parlament mulasztása az, hogy nem helyezte vissza a Btk-ba a törölt cikkelyeket.

A kétértelmű helyzetet a legfelső bíróság egy jogértelmező határozattal próbálta tisztázni 2010-ben, arra az álláspontra helyezkedve, hogy parlamenti döntés híján a Btk. nem inkriminálja a rágalmazást és becsületsértést. Ezt a legfelső bírósági határozatot semmisítette meg a héten az alkotmánybíróság, ami ismét a parlamentet kötelezi a törvényhozói mulasztás pótlására – magyarázta a Gandul cikkírója.

Az államfőhöz húzó Hotnews hírportál Cristi Danilet bírót idézi, aki szerint “az újságírók és a tévéműsorok meghívottai ezentúl felelősebben fognak megnyilvánulni, és a személyeskedés helyett bírálataikat tényekre fogják alapozni”.

Az Európai Bizottság (EB) a jogállamiság romániai érvényesüléséről közölt januári jelentésében megállapította: az igazságszolgáltatás egyes képviselői arra panaszkodnak, hogy a média nyomást gyakorol rájuk, a sajtó gyakran meghurcolja őket. A jobboldali – Basescu támogató – média szerint az EB elmarasztaló megállapítása az államfő felfüggesztéséért és leváltásáért kampányoló Intact sajtótrösztnek szólt. A társasághoz tartozó Antena 3 hírtelevízió és a Jurnalul National című lap a bizottság jelzését ugyanakkor a szabad véleménynyilvánítás elleni támadásként értékelte.