A fémlopások felszámolása, a kulturális javak védelme, a fémlopások visszaszorítása, a hatóságok közötti hatékonyabb együttműködés elősegítése, illetve a tisztességes fémkereskedők helyzetének javítása a célja annak a törvényjavaslatnak, amelynek általános vitáját kedden kezdte meg az Országgyűlés.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter expozéjában azt mondta: tisztességes és ellenőrzöttebb fémkereskedelmi piac a kormány célja

A nemzetgazdasági miniszter leszögezte: a hatályos törvény nem érte el a célját, és azért van szükség újra, hogy megpróbálják elejét venni a fémkereskedelemben tapasztalható visszaéléseknek, a vagyon elleni bűncselekményeknek.

A miniszter több példával érzékeltette, hogy a fémtolvajlás milyen bosszúságokat, károkat és veszélyeket okoz. Ismertette: 2010-ben 63, 2011-ben pedig 69 esetben derített fel az adóhatóság illegális színesfémtelepet.

A jogszabály célja a fémlopások felszámolása, visszaszorítása, a kulturális javak védelme, a hatóságok közötti hatékonyabb együttműködés elősegítése, illetve a tisztességes fémkereskedők helyzetének javítása – emelte ki.

A módosítások között említette, hogy meghatározott fémeket a kereskedők csak külön igazolással, a velük szerződésben álló közszolgáltatóktól vehetnek át, és a magánszemélyeknek is rendelkezniük kell ilyen igazolással.

Magánszemélyeknél a javaslat három köbméterben korlátozza az ingatlanukon tartható engedélyköteles anyagmennyiséget.

Bővítik a kereskedők jelentési kötelezettségét is, valamint szigorítják a szankciókat, így növelik a bírságok összegét.

Varga Mihály hangsúlyozta: a javaslat elfogadása esetén nem fog egyik pillanatról a másikra megszűnni az illegális fémkereskedelem, de sokkal szigorúbb, ellenőrzöttebb és tisztességesebb helyzet alakul ki a piacon.