A magyarországi lakcímmel rendelkező anyák külföldi szülését és az itteni lakcímmel rendelkezők külföldi elhalálozását is felmérik a jövőben a népmozgalmi adatgyűjtés során a statisztikai törvény hétfőn elfogadott módosítása értelmében.

A 273 igen szavazattal, 44 nem ellenében elfogadott jogszabály kimondja: a népmozgalmi események körében kell megfigyelni a magyarországi lakcímmel rendelkezők külföldön bekövetkezett halálát, valamint a magyarországi lakcímmel rendelkező anyák külföldi szülését, ha a gyermeket Magyarországon is anyakönyvezik.

A Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter jegyezte indoklás szerint uniós adatszolgáltatási kötelezettségek, valamint az elmúlt időszak hazai jogszabályváltozásai tették indokolttá a törvénymódosítást. Jelenleg ugyanis a népmozgalmi statisztikai adatgyűjtések csak a Magyarország területén történt eseményekre terjednek ki. Az utóbbi években viszont felerősödtek a migrációs folyamatok, így a külföldön bekövetkezett népmozgalmi eseményeiről is szükséges az adatgyűjtés.