A Központi Nyomozó Főügyészség a volt moszkvai Kereskedelmi Képviselet épületének értékesítésével kapcsolatban kedden vádat emelt a volt moszkvai magyar nagykövet, a Külügyminisztérium volt államtitkára, az MNV Zrt. volt vezérigazgatója és volt értékesítési igazgatója, valamint a társaság két volt vezető beosztású és egy beosztott munkatársa ellen – közölte Keresztes Imre főügyész.

A moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség 2008-as eladásának ügyében a volt Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) értékesítésről döntő tagjai és Veres János volt pénzügyminiszter esetében a Központi Nyomozó Főügyészség a múlt héten megszüntette a nyomozást.

Most viszont a főügyészségen a 2009. november 30. óta folyó nyomozást követően Székely Árpád volt moszkvai magyar nagykövetet különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntettével vádolták meg. Az MNV Zrt. volt vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatóját, valamint az MNV Zrt. két volt vezető beosztású és egy beosztott munkatársát társtettesként elkövetett bűnpártolás vétségével, valamint valamennyiüket folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével is vádolja az ügyészség.

A főügyészség közleménye szerint a mintegy 21 millió dollárért eladott moszkvai ingatlant egy 2008-as értékbecslés alapján több mint 108 millió dollárra értékelték.

Mint kifejtették: a Magyar Köztársaság moszkvai Kereskedelmi Képviselete épületingatlanának értékesítési eljárása 2005. október és 2008. március 14. között zajlott. A rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a volt moszkvai nagykövet 2008. március 14-i dátummal, felettesei tudta nélkül írt alá adásvételi szerződést a Diamond Air társaság képviselőjével az ingatlan tulajdonjogának átruházásáról. A szerződés szerint az adásvétel tárgyát képező ingatlan vételára 23 millió 689 ezer 585 dollár volt, melyből a vevő 2,4 millió dollárt korábban, 2005 decemberében kifizetett az eladónak. A szerződés alapján a vevő a fennmaradó több mint 21 millió dolláros összeget 2008. március 17-én utalt át az államnak. A szerződés megkötése, teljesítése és bejegyzése folytán a magyar államnak több milliárd forintos nagyságrendű hátránya keletkezett, amely nem térült meg – olvasható az ügyészségi közleményben.

A közlemény szerint a Külügyminisztérium mint vagyonkezelő képviseletében eljáró Horváthné Fekszi Márta államtitkár Tátrai Miklóssal és Császy Zsolttal megállapodott: a fenti szerződés semmisségének megállapítása és a hivatala ellátása során tudomására jutott különösen jelentős hűtlen kezelés bűntettének gyanúját megalapozó ügylet miatt feljelentés helyett a cselekmény leplezése érdekében az ingatlan formális értékesítését kezdeményezte.

Ez alapján az MNV Zrt. 2008. július 16-tól eljárást folytatott az épületingatlan értékesítésére, amelyben a fentiekről szintén tudomással bíró, az MNV Zrt. egy további vezető beosztású és egy beosztott munkatársa is közreműködött. Az eljáráshoz szükséges egyes valótlan, illetve hamis okiratok szolgáltatásában pedig a volt nagykövet, Székely Árpád is közreműködött.

A közlemény szerint az MNV Zrt. előterjesztésére az NVT 2008. július 30-án zárt körű pályázati eljárás lefolytatásáról döntött. “A látszat pályázati eljárás során keletkezett, valótlan tartalmú, részben hamis okiratok alapján készített előterjesztésre” pedig 2008. november 5-én kelt határozattal az NVT a korábbi vevő mintegy 21 millió dolláros ajánlatát tartalmazó pályázatát fogadta el.

Az épületingatlant a vevő 2008. december 10-én és 2009. június 10-én megkötött adásvételi szerződésekkel továbbértékesítette az Orosz Föderáció Regionális Fejlesztési Minisztériuma részére. A továbbértékesítést megelőzően viszont a 2008 novemberében készült értékbecslés szerint az épületingatlan piaci forgalmi értéke 108.721.610 dollár volt, s a szerződésekben ennek megfelelő vételárat kötöttek ki – tudatta a főügyészség.