Merőben új alapokra helyeződik a Cseh Köztársaság eddigi magánjogi szabályozása. A 2014. január 1-jén hatályba lépő új cseh Polgári Törvénykönyv és Kereskedelmi Kódex az üzleti élet szinte valamennyi területét érinti. A változások nem engednek ugyanakkor hosszú felkészülési időt, azok jelentős része már a folyamatban lévő ügyekre, a már létrejött jogviszonyokra is alkalmazandók lesznek.

„Valamennyi Csehországban működő vállalkozásnak fel kell készülni a változásokra” – jegyzi meg Torsten Braner, a TaylorWessing enwc nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

Bár a cseh magánjogi szabályozás már a piacgazdaságra történő áttéréskor gyökeresen módosult, egy új polgári törvénykönyv elfogadására – Magyarországhoz hasonlóan – két évtizedet kellett várni. A közösségi jogász kiemeli: az új kódexek széleskörű változásokat hoznak, ezért minden Csehországban működő vállalkozásnak érdemes már most elkezdenie a felkészülést.

Szigorúbb ÁSZF szabályozás

Példaként említi Torsten Braner, hogy jelentősen szigorodik az általános szerződési feltételekre vonatkozó szabályozás. A szigorítás gyakorlatilag kizárja a „rejtett szabályok” alkalmazását. Az új szabályozás értelmében ugyanis az általános gyakorlattól eltérő, gyakran vitatott kérdések csak akkor válnak érvényessé, ha a felek közötti egyedi szerződésben is szerepelnek. Az üzlethelyiségek bérletére vonatkozó új szabályozás értelmében – a felek eltérő szerződéses rendelkezésének hiányában – a bérbeadó köteles a szerződés lejártakor a bérlő valamennyi beruházását megtéríteni. „2014. január elsejétől ezért sokba kerülhet az üzlethelyiségek bérbeadóinak, ha nem elég figyelmesek a szerződéskötéskor” – jegyzi meg a közösségi jogász.

„Bevezetik a magyar jogban már ismert azon szabályt is, amely alapelvként kezeli, hogy a földtulajdonost illeti a földterületén lévő épület tulajdonjoga. Az új alapelv alkalmazása az ingatlanokhoz kapcsolódó jogügyletek egyszerűsödését eredményezheti” – összegez Torsten Braner.