Traian Basescu román államfő szerdán kihirdette az államosított ingatlanokról szóló új jogorvoslati törvényt, miután az alkotmánybíróság múlt héten elutasította a parlamenti vita nélkül, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással elfogadott jogszabály ellen emelt ellenzéki óvást.

A törvény alapján a román állam a következő néhány évben visszaszolgáltatná a még tulajdonában lévő államosított ingatlanokat, majd négy év múlva részletekben kezdene ismét kárpótlást fizetni azokért az elkobzott ingatlanokért, amelyeket nem lehet természetben visszaszolgáltatni.

Szerdai sajtóértekezletén Basescu elismerte: sokan kérték tőle a jogszabály elutasítását, ám úgy értékelte, hogy azzal csak hátráltatná az amúgy is megkésett igazságtételt. Rámutatott: az új jogszabály megőrzi a természetbeni visszaszolgáltatásnak, illetve a méltányos kártérítésnek az alapelvét, ami azt jelzi, hogy Románia tiszteletben tartja a magántulajdonhoz való jogot.

Az államfő közölte: több hiányosságot lát a jogszabályban, de megállapodott Victor Ponta miniszterelnökkel arról, hogy azokat a kormány az alkalmazási normák kidolgozása révén vagy sürgősségi rendeletekkel korrigálja.

Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szólította fel 2010-ben, hogy alkosson működőképes jogorvoslati rendszert, ugyanis már 3500 panaszos perelte be az országot az államosított ingatlanok miatt. Victor Ponta szerint Románia eddig csaknem tízezer államosított épületet és 1,3 millió hektárnyi elkobzott területet szolgáltatott vissza, részvényekben és pénzben pedig csaknem négymilliárd eurónyi kárpótlást fizetett ki a volt tulajdonosoknak. A még megoldatlan visszaszolgáltatási ügyek tízezreiben kell azonban döntést hozni, azok esetében a kártérítési igény további nyolc milliárd euróra rúg.