Az Országgyűlés elfogadta a közraktározásról szóló törvény módosítását, amelynek célja a magyarországi közraktárak működésének biztonságosabbá és átláthatóbbá tétele.

A 279 igen, 38 nem szavazat és egy tartózkodás mellett elfogadott módosítás bevezeti a közraktározási biztosítékot, amely a közraktározás felfüggesztése vagy az engedély visszavonása esetén használható fel, és kizárólag a letett áru leltározásával, mennyiségének és minőségének ellenőrzésével, vagyonvédelmével, biztosításával és kényszerértékesítésével kapcsolatban felmerülő, közvetlen költségek fedezetére szolgál.

További fontos újdonság, hogy bevezetik az elektronikus vagyonvédelmi rendszer alkalmazásának kötelezettségét. Ezt több lépcsőben 2017-ig kell minden közraktárnak bevezetnie, így négy év múlva teljes elektronikai védelem valósul meg a tárolás során.

A közraktározással összefüggő birtokviták elhúzódása elleni fellépés a célja annak a módosításnak, amely a váltóperekre vonatkozó rövidebb eljárási határidők alkalmazását írja elő a közraktárakban letett árukra vonatkozó birtokperekre.