A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tízmillió forint bírságot szabott ki a KDB Bank Zrt-re, mert a hitelintézeti törvényt megsértve, új díj bevezetésével terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire – közölte a PSZÁF pénteken.

A hatóság megtiltotta a jogsértés folytatását, és kötelezte a bankot a jogtalanul beszedett mintegy 80 millió forint visszafizetésére az ügyfeleknek.

A közlemény szerint a PSZÁF márciusban fogyasztóvédelmi témavizsgálatot indított több pénzforgalmi szolgáltatónál a tranzakciós illeték bevezetésével kapcsolatban, azok eredményét nyilvános határozatokban teszik közzé.

A KDB Bank Zrt-nél végzett vizsgálat megállapította: a bank 2013. január 1-jétől “Illetékköteles fizetési művelet felára” elnevezéssel új díj alkalmazását kezdte meg a már korábban megkötött számlaszerződései esetében, a hitelintézet által elismerten a tranzakciós illeték áthárításának okából. A hitelintézeti törvény rendelkezése szerint azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható.

A történtek miatt a PSZÁF a jogsértő magatartás azonnali megtiltása mellett 10 millió forint bírságot szabott ki a KDB Bank Zrt-re. A PSZÁF kötelezte a hitelintézetet: legkésőbb 2013. július 31-ig fizesse vissza ügyfeleinek a jogsértő módon beszedett díjakat. A vizsgálat szerint a hitelintézet havonta közel 20 millió forint összegű díjat szedett be, így az intézménynek a 2013. január-május hónapok után mintegy 80 millió forintot kell visszatérítenie ügyfeleinek.