Befejezte működését a romániai alkotmánymódosító fórum, amely megszervezte és lebonyolította az alaptörvény módosításáról szóló közvitát – jelentette be keddi sajtóértekezletén Cristian Parvulescu, a fórum elnöke.

A civil társadalom részéről megfogalmazott több mint négyszáz módosító indítványt az alkotmánymódosító fórum tagjai rendszerezték és egy átfogó jelentésben összegezték, amelyet kedden adtak át az alkotmánymódosítási javaslatot megszövegező, Crin Antonescu szenátusi elnök vezette parlamenti bizottságnak, amely szerdán kezdi meg munkáját.

A közvitát lebonyolító testület ötven találkozót szervezett az elmúlt hónapokban. Parvulescu szerint a beérkezett javaslatok ellentmondásosak, többségük az általános szabadságjogokra és állampolgári kötelezettségekre vonatkozik.

Időközben a Romániában kétharmados parlamenti súllyal rendelkező, kormányon lévő Szociálliberális Szövetség (USL) is kidolgozta alkotmánymódosító javaslatait, amelyek a Mediafax hírügynökség szerint az államfő, a parlament és kormány hatáskörét pontosítják.

Terveik szerint a jelenleg ötéves államfői mandátum ismét négyéves lenne. A parlamenti választásokat követően az államfőnek a legtöbb mandátummal rendelkező párt miniszterelnök-jelöltjének kellene adnia kormányalakítási megbízást. Ha neki nem sikerül többséget szereznie, a második legnagyobb frakció jelöltje próbálkozhat. Jelenleg a román államfő maga dönthet a miniszterelnök-jelölt személyéről: ezt csak abban az esetben nem teheti meg, ha valamely párt abszolút többséget szerez a parlamentben.

Az USL bevezetné a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézményét. Ez egy olyan parlamenti szavazás, amelynél az ellenzék megnevezi miniszterelnök-jelöltjét: ha az indítványt a törvényhozók több mint fele megszavazza, az a hivatalban lévő kormány bukása mellett azt is jelenti, hogy az addigi ellenzék jelöltjének kormánya megkapta a parlament bizalmát és átveszi az ország irányítását.

Romániában a parlamenti bizottság által kidolgozandó alkotmánymódosítási tervezetet a parlamentnek kétharmados többséggel kell megszavaznia, és akkor lép hatályba, ha érvényes népszavazás is megerősíti. Az USL tervei szerint a szenátus a tavaszi ülésszak végéig, a képviselőház pedig szeptemberben fogadná el az alkotmánymódosítási tervezetet, amelyről októberben írnának ki népszavazást.