A tehetősebb családoknak járó adókedvezmények megkurtításával járó megtakarítási intézkedést jelentett be hétfőn a francia kormány. A jövőre és 2015-ben 1,1 milliárd, 2016-tól pedig 1,7 milliárd eurós pluszbevételt jelentő intézkedésről azután döntött Párizs, hogy az Európai Bizottság meghosszabbította 2015-ig a határidőt a túlzott mértékű deficit elfogadható szintre, azaz a GDP 3 százaléka alá csökkentésére.

Az 1946 óta érvényben lévő külön juttatásokkal és adókedvezményekkel járó családpolitika a francia szociális modell egyik fő eleme. Elemzők szerint a több mint hatvan éve változatlan rendszernek köszönhető, hogy Franciaországban születik a legtöbb gyermek Európában. A rendszer azonban 2012-ben 2,5 milliárd eurós hiányt halmozott fel az állami költségvetésben. Az országban minden, legalább két gyermeket nevelő háztartás havonta 128,57 euróra jogosult.

Az elmúlt fél évben felmerült a családi segélyek és egyéb juttatások csökkentésének lehetősége, azokon viszont a kormány végül nem változtat. Viszont a tehetősebb családok esetében csökkenti a gyermekek számától függően igénybe vehető adókedvezményeket. Franciaországban vannak olyan szerény jövedelmű nagycsaládosok, akik egyáltalán nem adókötelesek.

Az adókedvezmény maximális összege eddig 2 ezer euró volt gyermekenként, jövőre ez 1500 euróra csökken. Emiatt több mint egymilliárd euró plusz bevétele lesz 2014-ben az államnak.

Az intézkedés nem vonatkozik minden családra, hanem csak 1,3 millió tehetősebb háztartást fog érinteni, a gyermeket nevelő családok 12 százalékát.

“Jelenleg az adólevonások után a tehetősebb családok gyermekei sokkal többet kapnak az államtól, mint a szerényebb családokban született gyermekek. Ha fenntarthatóvá akarjuk a francia családpolitikát tenni, meg kell hozni ezt a korrekciós intézkedést” – mondta hétfőn Dominique Bertinotti családügyi miniszter a France2 közszolgálati televízió híradójában.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy az egy gyermeket nevelő szülők esetében akkor emelkedik az adó, ha havonta legalább 5370 eurót keresnek együttesen. Két gyermek nevelése esetén 5850 euró lesz az összeghatár, három gyereknél pedig 6820 euró. A küszöb alatt lévő családoknak nem kell adóemelésre számítaniuk.

A kormány azt is bejelentette, hogy a 3 évnél fiatalabb gyermekek számára öt év alatt 275 ezer új férőhelyet hoznak létre az önkormányzati fenntartású intézményekben, ebből 100 ezer bölcsődei, 75 ezer pedig óvodai férőhely.

“Egyetlen adókedvezményhez nyúlunk hozzá, és az is csak egy szűk réteget érint, mert csak a családok 12 százalékra fog vonatkozni” – hangsúlyozta hétfőn Jean-Marc Ayrault kormányfő. Hozzátette: “meg lehet őrizni a francia szociális modellt, amely a köztársasági berendezkedésünk sajátossága. Senki nem diktálhatja nekünk, hogyan vigyük végbe a reformokat”.

Hírmagyarázók szerint a francia kormány a politikailag legkevésbé kockázatos megoldást választotta a deficites családpolitikai rendszer egyensúlyba hozására. A juttatások megvonásával ugyanis a családok összegszerűen meg tudták volna állapítani, hogy mennyivel kevesebb állami támogatást kapnak. Az adókedvezmények csökkentése esetén ez nem számítható ki pontosan. Ezenkívül az intézkedésről csak a jövő évi költségvetési törvénytervezet részeként szavaz majd ősszel a parlament, s az csak 2014-ben fog életbe lépni. Addig pedig azt reméli a kormány, hogy a reformintézkedések első eredményei már érezhetőek lesznek. A lépés ugyanakkor szembemegy Francois Hollande államfő azon ígéretével, miszerint 2014-ben már nem lesznek adóemelések.