A parlament kormánypárti többsége elfogadta azt az MSZP-s módosító javaslatot, amely megengedné, hogy mégis kapjanak működési támogatást a pártok választási években, azaz jövőre is.

Az Országgyűlés hétfőn határozott az új kampányfinanszírozási szabályokról szóló javaslat módosító indítványairól. Ezek között fogadták el a szocialista Molnár Zsolt és Tóbiás József előterjesztését, amelyre csak a Jobbik szavazott nemmel. A Fidesz-KDNP és az MSZP mellett az LMP, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért független képviselői is igennel voksoltak.

A kormánypártok két hete jelentették be, hogy a választás évében a pártok működésének állami támogatását nem folyósítják majd, csak a kampánykiadásokat finanszírozza és az egyéni képviselőjelölteket támogatja a költségvetés.

A szocialista politikusok indoklása szerint azonban az állam hagyományosan azért nem várja el a pártoktól, hogy önfenntartók legyenek, nehogy átláthatatlan támogatási rendszer alakuljon ki.

Molnár Zsolt a szavazás után azt mondta: örül annak, hogy a Fideszben “győzött a józan ész”, és a kormányoldalon is belátták, hogy egy többpárti demokráciában fontos a pártok zavartalan működése. A pártok működésének és az alig két hónapos kampány finanszírozásának pedig nincs köze egymáshoz – jegyezte meg.

Szintén kérdésre azt mondta, nem volt egyeztetés a kormánypártok és az MSZP között.

A szocialista módosító javaslatot korábban sem a kormány, sem a költségvetési bizottság kormánypárti többsége nem támogatta, és nem szerepelt az előterjesztők által támogatott indítványok között sem, így arról csak az MSZP kérésére szavazott az Országgyűlés.