A nemzetközi szervezetek között díjazta az Interpol hamisítás és illegális termékek értékesítése ellen folytatott tevékenységét a Global Anti-Counterfeiting Group (GACG). A díjazott intézmények kiválasztásával a jogvédő szervezet szerint az idei évben a nemzetközi együttműködés szükségességét és eredményességét kívánták elismerni.

A hamisítás elleni világnapon, május 28-án adta át a Global Anti-Counterfeiting Group (GACG) a 2013-as év Nemzetközi Hamisítás Elleni Díjait (Global Anti Counterfeiting Awards). A jogvédők az idei évben több nemzetközi tevékenységet folytató szervezetet és céget is díjaztak, hiszen ezek tevékenysége jól példázza, hogy a hamisítás elleni eredményes fellépéshez milyen nagy szükség van a köz- és magánszféra közötti együttműködésre. A GACG díjával továbbá a megvalósult együttműködések által elért eredményeket is el kívánta ismerni.

A nemzeti hatóságok kategóriájában Malajzia egészségügyért felelős minisztériumának a jogérvényesítésért felelős részlege kapott díjat, a cégek kategóriájában a Procter and Gamble cégcsoportok márkavédelemért illetve hamisítás elleni fellépésért felelős szervezeti egységét díjazták, az érdek-képviseleti szervezetek között pedig az indiai FICCI (kereskedelmi és iparkamarák szövetsége) hamisítás elleni bizottságát, a CASCADE-t ismerték el díjjal a hamisítás visszaszorításában és a lakossági tudatosságnövelésben elért eredményeikért.

Az Interpol a nemzetközi szervezetek kategóriájában kapott elismerést hamisítás elleni kiemelkedő tevékenységéért. A nemzetközi rendőri szervezet főtitkára, Ronald K. Noble az emberkereskedelem és a drogcsempészet problémájának súlyosságágához hasonlította a hamisítást, kiemelve közleményében, hogy egyre több bizonyíték mutat ennek az illegális tevékenységnek a nemzetközi terrorizmussal való összefonódására is. A főtitkár rámutatott arra is, hogy a hamisítás elleni küzdelemben koordinált globális erőfeszítések árán lehet csak eredményt elérni, éppen ezért a GACG díja nem csak az Interpolnak elismerés, hanem egyszersmind a szervezet 190 tagországa és összes partnerintézménye számára is.

Az Interpol „Trafficking in Illicit Goods and Counterfeiting” néven 2012-ben hirdette meg átfogó hamisítás elleni programját, amellyel az e tevékenység mögött rejlő szervezett bűnözői hálózatok felderítésére fordított figyelmét és erőforrásait növelte. Az Interpol közreműködésével 2012-ben több millió euró összértékű hamisított terméket foglaltak le világszerte, az ilyen áruk gyártásának, terjesztésének és értékesítésének gyanújával pedig további 1700 személyt vettek őrizetbe. Az Interpol rendszeresen tart képzéseket, tréningeket a jogalkalmazó szervek számára: 2012-ben több mint 30 ország hatóságai részéről vettek részt képzéseiken.