Az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR) bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez Ukrajna ellen, miután a hivatal május elején kiadott Special 301 jelentésében a kelet-európai országot a szellemitulajdon-jogokat érintően a legsúlyosabb jogsértő kategóriába sorolta.

Az évente összeállított Special 301 jelentésben a USTR az Egyesült Államok kereskedelmi partnerországait minősíti annak alapján, hogy azok hogyan teljesítenek a szellemitulajdon-jogok védelme és érvényesítése területén. A hivatal a jelentésben a súlyos hiányosságokat felmutató országokat megfigyelési listára (watch list) illetve kiemelt megfigyelési listára (priority watch list) helyezi. Az ún. Priority Foreign Country kategóriát pedig azon országok esetében használja a USTR, amelyeket a legsúlyosabb jogsértőnek minősít, és amelyek nem is mutatnak hajlandóságot arra, hogy jogvédelmi helyzetükön javítsanak. Ezt a státuszt egyébként tizenegy éven keresztül nem alkalmazta a hivatal, 2013. évi jelentésben viszont Ukrajnát a Priority Foreign Country kategóriájába tartozónak jelölte meg. A szigorú minősítést Ukrajna a hivatal indoklása szerint az illegális szoftverek kormányzati szintű használata, az interneten elkövetett szerzői jogi jogsértések kiugróan magas mértéke, valamint a szerzői jogi jogkezelés átláthatatlan és tisztességtelen működése miatt érdemelte ki.

A USTR friss közleménye szerint a Special 301 jelentés megállapításaira tekintettel hivatalos vizsgálatot indítanak Ukrajna ellen az 1974-es kereskedelmi törvényük 301. szakasza alapján, amelynek során az ukrán kormány szellemitulajdon-jogokra vonatkozó tevékenységét, jogalkotási stratégiáit és gyakorlatát kívánják értékelni. A USTR a vizsgálat keretei között nyilvános konzultációra kéri fel a köz- és magánszféra azon képviselőit, amelyek az Ukrajnával folytatott kereskedelemben érdekeltek, illetve a kérdés vonatkozásában releváns információkkal és tapasztalatokkal rendelkeznek. A nyilvános meghallgatásra július 18-án kerül sor, a vizsgálat eredményeit pedig november 30-án tervezik nyilvánosságra hozni.