Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt húszmillió forint bírságot szabott ki a Tesco Global Zrt.-re a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a társaság ugyanis egy, a saját márkanevét viselő hitelkártyára vonatkozó hirdetéseinél a hitel számos, kötelezően feltüntetendő jellemzőjét nem tette közzé. A Tesco reagálásában hangsúlyozta, hogy a PSZÁF a kártya egyik kondícióját sem kifogásolta, és anyagi hátrány sem érte a fogyasztókat.

A célvizsgálat fogyasztói jelzés alapján indult.

A PSZÁF szerdai közleménye szerint a Tesco a hirdetésekben a hitelkártya THM-értéke mellett annak kamatát is közzétette. Ám a törvény szerint ha egy szolgáltató a hirdetéseiben a THM mellett egyéb, a hitelt jellemző számadatot is megjelöl, akkor reprezentatív példával be kell mutatnia egyebek mellett a hitelért fizetendő teljes díj mértékét, a fogyasztó által fizetendő teljes összeget, a törlesztőrészletek összegét, illetve a hitel futamidejét is. A Tesco azonban a reprezentatív példát hiányosan közölte, egyes lényeges paramétereit tekintve “nem értelmezhető” jelöléssel látta el katalógusaiban.

A felügyelet kiemelte: a reprezentatív példa alkalmazását a jogalkotó azért írta elő, hogy segítse a fogyasztókat a számukra legmegfelelőbb hiteltermék kiválasztásában. A hiányos közlés akadályozta a fogyasztókat abban, hogy a különböző hiteltermékeket objektív szempontok alapján összehasonlíthassák, és ennek eredményeképpen döntsenek arról, melyik hitelt kívánják igénybe venni.
A PSZÁF a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt kiszabott húszmillió forintos fogyasztóvédelmi bírság megállapításakor figyelembe vette, hogy a társaság a jogsértő állapotot huzamosabb időn át, országos szinten tartotta fenn. A hitelkártya hiányos hirdetései 2011 áprilisa és 2012 májusa között összesen 172 lapszámban jelentek meg, így a jogsértés a fogyasztók széles körét érintette.

A társaság tavaly március-áprilisi hirdetéseiben a banki hirdetményektől eltérő, annál magasabb THM-értéket tüntetett fel a hitelkártyára vonatkozóan. A fogyasztók viszont a banki hirdetmények szerinti alacsonyabb THM-értékű hitelt kapták, így anyagi hátrány nem érte őket. A PSZÁF megtiltotta a jogsértő gyakorlat folytatását.