Az illegálisan az országban élőket és dolgozókat keményebben büntetik, a tehetséges külföldieknek viszont könnyebb lesz elhelyezkedniük a jövőben Kínában a hétfőtől érvénybe lépett új vízumszabályozás értelmében.

A kelet-ázsiai országban két évtized óta most először vezetnek be lényegi változtatásokat a határokat átlépők szabályozásánál. Az új rendelkezések értelmében hétfőtől a korábbinál szigorúbb büntetésre számíthatnak az országban illegálisan tartózkodó és munkát vállaló külföldiek. Őket enyhébb esetben figyelmeztetik a hatóságok és 5000 jüanig (185 ezer forint) terjedő bírsággal sújthatják, komolyabb esetekben ugyanakkor 5-15 napra őrizetbe is vehetik őket, a büntetés nagysága pedig a 20 ezer jüant (740 ezer forint) is elérheti. A komoly visszaéléseket elkövetőket a jövőben kitoloncolás fenyegeti, s akár 10 évre is eltilthatják őket az országba való belépéstől – áll a rendelkezésekben.

Az illegális munkások mellett szintén fizetnie kell a szabályos papírokkal nem rendelkezőket foglalkoztató munkaadóknak, s a rendelet komolyságát mutatja, hogy számukra munkásokként 10 ezertől (370 ezer forint) akár 100 ezer jüanig (3,7 millió forint) terjedő bírságot is kiszabhatnak a hatóságok.

A közbiztonsági minisztérium adatai szerint tavaly több mint 47 ezer külföldi sértette meg a bevándorlási törvényeket, többségükben a régió szomszédos országaiból érkezők. A 2010-es népszámlálás adatai szerint mintegy 594 ezer külföldi él legálisan az országban, többségük dél-koreai, amerikai vagy japán állampolgár.

A júliussal életbe lépő intézkedések értelmében új vízumtípust vezetnek be az országban. Ennek célja a “nagykaliberű” külföldi tehetségek országba vonzása, mely a China Daily napilap információi szerint elsősorban a gazdaság terén aktív globális vállalatok szakértőit, nagyhírű egyetemek és szervezetek tudományos vagy oktatási munkatársait, nemzetközi díjnyertes művészeket és sportolókat érinti, valamint a “más magas szintű nemzetközi tehetségeket”.

Szintén könnyítenének a kínai zöldkártya megszerzésén, melyet az egyik dél-kínai lap tavaly a világ legnehezebben megszerezhető zöldkártyájának nevezett. Azt 2004-ben vezették be, s 2011 végéig kevesebb, mint 4800 fő kapta meg.