Az orosz elnök jóváhagyását követően felállt és megkezdte működését egy önálló, szellemitulajdon-jogi ügyekkel foglalkozó bíróság Moszkvában, amely jelentős előrelépésnek számít az orosz szellemitulajdon-védelem területén.

Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta a bírák névsorát és így július elején Moszkvában megkezdte működését a szellemi tulajdon védelmével foglalkozó bíróság. A bíróság hatásköre a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogviták széles körére terjed ki, így pl. az Orosz Szabadalmi Hivatal döntéseinek felülvizsgálatára, továbbá másodfokú bíróságként fog eljárni a szellemi tulajdoni jogsértéses ügyekben.

Bár az új bírói szerv kimondottan a szellemitulajdon-védelmi ügyekre specializálódik, az interneten elkövetett szerzői jogi jogsértéseket érintő esetekben ugyanakkor nem lesz hatásköre eljárni, ezen ügytípusokban a moszkvai városi bíróság ítélkezik.

A szellemitulajdon-védelmi ügyekre szakosodott bíróság megalakítása fontos jele az orosz kormány elkötelezettségének a szellemitulajdon-védelem erősítése iránt. Az ország e tekintetben számos kritikát kap külföldről, az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR) 2013. évi Special 301 jelentésében is a kiemelt megfigyelési listára (Priority Watch List) helyezte Oroszországot a szellemitulajdon-védelem területén tapasztalható hiányosságok miatt.