A Hypo Bank- és az INA-Mol-ügy újratárgyalását sürgetik Ivo Sanader védőügyvédei – adta hírül kedden a horvát közszolgálati média.

Az összevont perben a bíróság elsőfokon háborús nyerészkedés miatt három év hat hónap, kenőpénz elfogadása miatt pedig hét év hat hónap börtönbüntetést állapított meg, s az egyesített per ítéletében összesen 10 év börtönbüntetést szabott ki Ivo Sanaderre.

A tavaly novemberben nem jogerősen 10 év börtönbüntetésre ítélt volt miniszterelnök védőügyvédei azt kérik, hogy a Legfelső Bíróság semmisítse meg az első fokú ítéletet, és rendeljen el új tárgyalást, új bírói tanács előtt.

Beadványukban Sanader védői a korábban kiszabott büntetés enyhítését is kérik.

Az ügyvédek fellebbezésükben azt állítják, hogy a pert a büntetőeljárásra vonatkozó rendelkezések megsértése, a tévesen és hiányosan megállapított tényállás, valamint a kiszabott büntetés miatt újra kell tárgyalni.

Szerintük a bíróság a védelem tanúinak egész sorát elutasította, ugyanakkor fenntartás nélkül hitt a Sanadert szerintük igaztalan tanúskodásokkal terhelő embereknek.

Ivo Sanader mindvégig tagadta bűnösségét.

A horvát ügyészség illetékes hivatala a maximális kiszabható, 15 év börtönbüntetés kiszabását kéri.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni fellépést irányító ügyészi hivatal (USKOK) szerdán honlapján közölte, hogy fellebbezést nyújtott be az ügyben, mert szerinte az első fokon kiszabott büntetés túl enyhe. 

Az USKOK szerint, figyelembe véve, hogy Sanader a bűncselekményeket külügyminiszter-helyettesi, illetve miniszterelnöki hivatalával visszaélve követte el, a bíróságnak a kiszabható legmagasabb büntetést kellett volna kimondani.

Az egyik vádpont szerint Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró (2,96 milliárd forint) kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari társaság felett.

A Mol visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte, soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy irányítási jogokat szerezzen az INA felett. A vállalat szerint az ügy kevésbé szól a Molról vagy az INA-ról, sokkal inkább egy horvátországi politikai ügyről van szó.

A volt horvát kormányfő ellen két másik perben is eljárás folyik Zágrábban.