További ellenőrzésekre számíthatnak az idegenforgalmi vállalkozások, mert még mindig magas a mulasztások aránya – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken.

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt fővárosi helyszíneket, a foghíjtelkeken kialakított parkolókat, a nyári szezonhoz köthető szolgáltatásokat vizsgálták csütörtökön a NAV ellenőrei. A revizorok a számlaadási fegyelem betartása mellett arra is figyeltek, hogy a vállalkozások bejelentették-e alkalmazottaikat, illetve a kereskedők a forgalmazott termékek eredetéről számot tudtak-e adni. A tapasztalatok szerint a folyamatos ellenőrzések ellenére még mindig magas a mulasztások aránya – összegezte közleményében az adóhatóság.

A NAV munkatársai csaknem 200 ellenőrzést végeztek. A nyugta- és számlaadási kötelezettséget az érintettek 37 százaléka mulasztotta el, az esetek 43 százalékában pedig késedelmesen vagy egyáltalán nem jelentették be az alkalmazottakat. A forgalmazott áruk eredetét érintő vizsgálatok még nem zárultak le.
A legtöbb szabálytalanságot a foghíjtelkeken parkolási szolgáltatást nyújtóknál észlelték a revizorok. A vizsgált esetek felében nem kaptak számlát, és az alkalmazottak sem voltak bejelentve, három helyszínen pedig telephely-engedély nélkül kínálták a szolgáltatást.

Az ajándékárusok is csaknem minden második esetben mulasztottak.

Az ellenőrök többször adathiányos vagy hibás adatokat tartalmazó nyugtát kaptak, illetve hat esetben nem egyezett a pénztárgépben regisztrált napi bevétel és a pénztárgépben ténylegesen található készpénz mennyisége.

A szigorú és egyre gyakoribb ellenőrzések célja a költségvetési bevételek növelése mellett a megelőzés – közölte a NAV.