Alkotmányellenes az a törvényi rendelkezés, amely megtiltotta az osztrák közszolgálati médiának, hogy profilokat tartson fenn a közösségi médiában – jelentette be pénteken az osztrák alkotmánybíróság.

A testület kimondta, hogy az osztrák közszolgálati rádióról és televízióról (ORF) szóló törvénynek az a cikkelye, amely megtiltotta a közmédiának a Facebookon és más közösségi médiában való jelenlétet, ellentétes a véleménynyilvánítás és a műsorszórás szabadságának alkotmányos jogával. Nem áll fenn olyan különleges körülmény, amely ilyen korlátozást indokolna – tették hozzá az alkotmánybírósági közleményében.

Tekintettel viszont a közszolgálati rádiónak és televíziónak a kereskedelmi adókkal folytatott versenyben elfoglalt különleges helyzetére” a testület az alkotmánnyal összeegyeztethetőnek találta az ORF-törvénynek azt a rendelkezését, amely megtiltja, hogy az ORF saját közösségi médiát hozzon létre.

Az alkotmánybíróság előtti eljárást az ORF kezdeményezte, miután az osztrák távközlési hatóság tavaly januárban a törvény alapján, versenyjogi szempontok miatt megtiltotta az ORF-nek a Facebook használatát. A tilalom 39, ORF-műsorokhoz kötődő profilt érintett az ismert közösségi médiában. Az ORF fellebbezése nyomán az osztrák alaptörvény őrzője idén márciusban halasztó hatályú előzetes állásfoglalást adott ki a tilalomról.