Emberölés gyanújával tett feljelentést a bukaresti katonai ügyészségen a 88 éves Alexandru Visinescu volt börtönparancsnok ellen a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) – közölte kedden Andrei Muraru, az intézet ügyvezető elnöke.

Visinescu 1956 és 1963 között a hírhedt Ramnicu Sarati börtönt irányította, ahol gyakorlatilag minden politikai foglyot testi és lelki kínzásnak vetettek alá a börtönparancsnok utasításai alapján – állította Muraru. Hozzátette, az IICCMER több száz bizonyítékot adott át a katonai ügyészségnek arról, hogy a politikai foglyok embertelen bánásmódot szenvedtek el: rendszeresen verték és éheztetették őket, megtagadták tőlük a gyógykezelést.

Visinescut a Nemzeti Parasztpárt több vezető politikusának haláláért tartja felelősnek az IICCMER. A volt börtönparancsnok jelenleg egy tömbházban él Bukarest belvárosában, és jó egészségnek örvend.

Visinescun kívül az IICCMER további 34, még életben lévő kommunista pribéket akar bíróság elé állítani. Az intézet közlése szerint mindegyiküket szándékos emberöléssel, illetve népirtással gyanúsítják.

Adriana Niculescu, az IICCMER szóvivője korábban az MTI rendelkezésére bocsátott egy kimutatást, amelyből kiderül, hogy 2006 és 2008 között hat esetben fordult az intézet az ügyészséghez ismert kommunistaellenes ellenállók kínvallatóinak, a Szabad Európa Rádió román szerkesztősége elleni merénylet elkövetőinek, Magyarországra szökött személyek kiskorú testvéreit bántalmazó csíkszeredai börtönőröknek a bíróság elé állítását kérve, de az ügyészség – többnyire a tettek elévülésére hivatkozva – nem indította meg a bűnvádi eljárást.

A kommunizmus áldozatainak emlékére létrehozott máramarosszigeti börtönmúzeum kutatóintézete szerint több mint 600 ezer embert ítéltek el és zártak börtönbe politikai okok miatt a kommunisták Romániában 1945 és 1989 között, húsz százalékuk sosem tért haza.