Több mint 6 ezer letartóztatás, mintegy 24 millió lefoglalt hamis áru, összesen csaknem 133 millió dollár értékben. Ez a nemzetközi bűnüldöző szervezet lyoni központjából összehangolt két hónapos akció mérlege. Ez volt az eddigi legnagyobb művelet az Interpol hamisítás elleni egységének történetében.

A hatóságok májusban és júniusban összesen négy földrészen csaptak le a bűnbandákra és ennek során például Kínában utángyártott sampont, Törökországban hamis cigarettát, Chilében az eredetihez a megtévesztésig hasonló szeszes italokat vontak ki a forgalomból. Az említett államokon kívül az akció kiterjedt Fehéroroszországra, Lengyelországra, Moldovára, Romániára, Ukrajnára, továbbá Namíbiára, Ázsián belül Hongkongra, a Fidzsi-szigetekre, Indiára, Indonéziára, a Fülöp-szigetekre, Thaiföldre, Vietnámra, Latin-Amerikában pedig Brazíliára, Ecuadorra, Kolumbiára, Panamára és Perura is.

A lekapcsolt szervezett bűnözők hatalmas forgalmat bonyolítottak le, az Interpol illetékes egységének vezetője, Michael Ellis szerint ebben nem is igazán a szervezett bűnözésből származó profit a lényeges, hanem a hamis árucikkek közegészségre és közbiztonságra gyakorolt káros hatása: ugyanis a lefoglalt hamisított alkoholtermékek, főzőolajok, vagy éppen a hamis márkajelzésű gépek mind minőségellenőrzés nélkül készültek, amiről a gyanútlan vásárlóközönségnek fogalma sincs. A szakértő az Interpol oldalán olvasható közleményben a jogérvényesítő hatóságok munkájának nemzetközi összehangolására és az illegális kereskedelemben részt vevő bűnözői csoportok elleni egységes fellépés szükségességére hívta fel a figyelmet.

Ami a részleteket illeti, Kínában több kozmetikai és higiénia termékeket hamisító bandát is lelepleztek. Az ország déli részén egy hamis samponokat és fogkrémeket előállító és terjesztő logisztikai láncot számoltak fel, amely többek között 21 gyártási helyszínt, repülőgépeket, kamionokat és vonatokat, valamint honlapokat is használt illegális célokra. Az ügyben összesen 8 személyt csukták rács mögé. Az ország északi felében tíz illegális gyár bukott le, ahol kizárólag hamis borotválkozó szereket gyártottak. Az illegális tevékenység méreteit mutatja, hogy a leleplezéskor összesen hétmillió portéka várt elszállításra, nagyjából 41 millió dollár értékben. Szintén az északi országrészben egy másik banda öt tartományban 56 helyszínen gyártatott hamis étolajat. Az eljárásban 42 személyt vettek őrizetbe.

Thaiföldön elsősorban az illegális ruházati cikkeket, DVD-ket és elektronikai cikkeket árusító utcai eladókat és boltokat igyekeztek kiszűrni. A rendőrök körülbelül 430 razziát hajtottak végre és több mint 400 embert vettek őrizetbe.

Lengyelországban 26 millió dollár értékű hamis terméket foglaltak le, és csaknem 200 személy ellen indult nyomozás. Ukrajnában egy földalatti dohánygyárra bukkantak, ahonnan negyedmillió illegális cigaretta került elő. Romániában szintén a füstölnivaló volt a nagy sláger: a hatóságok 22 millió cigarettára, több mint két tonna dohánylevélre, továbbá 136 járműre tették rá a kezüket.

Dél-Amerika a jelek szerint az italok jogellenes előállítására szakosodott, ideértve márkás alkoholok, sörök és üdítők hamisítását: Kolumbiában két illegális palackozó üzemet zártak be, ahol ismert alkoholos és alkoholmentes italok hamisítványait gyártották, míg Chilében 94 ezer palack hamisított sört foglaltak le. Brazíliában letartóztattak három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kézifegyverekkel, pisztolyokkal, puskákkal, lőszerrel, hangtompítókkal és a fegyverekre szerelhető távcsövekkel látták el a szervezett bűnözői bandákat. Ezen felül az argentin-brazil-paraguayi háromszögben nagy mennyiségű hamis dohánytermékre, mobiltelefonra és parfümre bukkantak.

Az Interpol illegális kereskedelem, illetve hamisítás elleni programjában világszerte igyekszik beazonosítani és felszámolni a nemzetközi méretekben működő bűnözői hálózatokat. Regionális szintű, valamint nemzetközi műveleteket hajt végre, továbbá szakmai felkészítést nyújt a tagállamok e területtel foglalkozó rendőreinek, vámosainak és a piacfelügyeleti szervek munkatársainak. Tavaly 30 országból 450-en vettek rész ilyen képzésen. Igen fontos ugyanakkor, hogy munkájában támaszkodik az üzleti világra, az érintett iparágak együttműködésére: a Philip Morris például a program fejlesztése, működtetése céljából 15 millió eurót ajánlott fel három éves időtartamra. Michael Ellis ugyanakkor hozzátette, hogy a pénzügyi támogatás mellett legalább ilyen fontos a partnerek által felkínált szakmai tapasztalat, szakértelem, amely elősegíti, hogy az Interpol egyre hatékonyabban működhessen e területen.