Illegális kakasviadalok szervezése miatt letartóztattak az amerikai hatóságok egy román “hercegnőt”, aki Mihály volt román király lánya.

A rendőrség szerint Irina Walker Oregon állambeli farmja adott otthont a tiltott kakasviadaloknak – számolt be a Mediafax román hírügynökség az oregonlive.com portál alapján. Tavaly áprilistól bő egy év alatt legalább tíz alkalommal szerveztek ilyen küzdelmeket, amelyek a hatóságok szerint valóságos vérfürdőbe torkolltak. A küzdőtérre küldött állatok lábára ugyanis különböző vágóeszközöket rögzítettek.

Az Egyesült Államok ötven államában tilos a kakasviadal.

A hatóságok szerint ez a kegyetlen szórakozás az oregoni farmon úgy zajlott, hogy egy bíró felügyelte az állatok összecsapását, a szervezők pedig visszatartották a fogadásokra feltett összegek 10 százalékát.

A román királyi ház közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy az exuralkodó szomorúan vette tudomásul a lányáról szóló hírt, és reményét fejezte ki, hogy az amerikai igazságszolgáltatás igazságos és gyors döntést fog hozni az ügyben.

Mihály királyt a kommunisták mondatták le 1947-ben, és el kellett menekülnie az országból, ahova a rendszerváltás után térhetett vissza. Romániában a királyi család semmilyen közjogi hatalommal nem rendelkezik. Az ország alkotmányos monarchián alapuló állam volt 1881 és 1947 között.