Egy új francia kormányrendelet megszüntette annak lehetőségét, hogy a bíróság az internetkapcsolat felfüggesztésével szankcionálja a jogsértő francia internetezőket. A szankcióval egyetlen alkalommal élt a bíróság.

A francia kulturális minisztérium által 2013. július 9-én kiadott rendelet vonta vissza az ún. fokozatos válasz, vagy szélsőségesebben három csapásnak nevezett internetes kalózkodás visszaszorítását célzó rendszer legsúlyosabb szankciójának alkalmazhatóságát. Ennek értelmében a jövőben a bíróság nem rendelheti el az érintett internet előfizetésének felfüggesztését – írja a TorrentFreak.

A fokozatos válasz rendszerét Nicholas Sarkozy elnöksége alatt, 2009-ben vezették be Franciaországban. Az erről szóló Hadopi-törvényként ismert jogszabály előírja, hogy a szerzői jogosult által tett panasz alapján figyelmeztetni kell a kalózkodó internezőket. Három eredménytelen figyelmeztetést követően pedig a bíróság pénzbírság kiszabásával, illetve az internetkapcsolat átmeneti felfüggesztésével büntetheti a jogsértőt.

A törvény rendelkezéseit az erre a célra létrehozott Hadopi-ügynökség hajtotta végre. A szervezet több millió első figyelmeztetést küldött ki az elmúlt években, ám harmadik figyelmezetést követő eljárásra csak egyszeri alkalommal került sor. Ez év júniusában egy kalózkodó internetezőre két hét felfüggesztést és 600 euró pénzbírságot szabtak ki, miután a többszöri értesítés ellenére sem hagyott fel az illegális letöltéssel. A szankció első alkalmazásának időzítése azért is érdekes, mert nem sokkal korábban hozta nyilvánosságra a hivatalban lévő francia elnök, Francois Hollande által felkért szakmai bizottság azon jelentését, amelyben a Hadopi rendszer költségességére hivatkozva a modell átszervezését javasolja, és egyéb intézkedések mellett a „harmadik csapás” szankciójának megszüntetését sürgeti.

A szankció megszüntetése nem jelenti azonban azt, hogy a francia internetezők a továbbiakban szabadon kalózkodhatnak. Az új rendelet szerint a szerzői jogsértés továbbra is 1500 euróig terjedő pénzbüntetéssel szankcionálható.