Vlagyimir Putyin elnök aláírta, így augusztusban hatályba léphet az az orosz jogszabály, ami a kalózkodás visszaszorítása érdekében blokkolhatóvá teszi a jogsértő tartalmakat kínáló weboldalakat.

Az orosz törvényhozás jóváhagyását követően Vlagyimir Putyin elnök is aláírta Oroszország új kalózkodás elleni törvényét, így a jogszabály augusztus elsejével hatályossá válik. A törvény megteremti a jogi lehetőségét annak, hogy korlátozzák azon weboldalak felhasználói elérését, amelyek illegális elérést kínálnak szerzői jog által védett filmes és televíziós tartalmakhoz, továbbá elszámoltathatóvá teszi a kalózoldalakat kiszolgáló internet- és szerverszolgáltatókat.

Az orosz jogi híreket közlő Rapsi News portál szerint a jogsértési ügyekben kizárólagos illetékességgel a moszkvai városi bíróság rendelkezik majd.

A weboldal elérésének korlátozását a szerzői jogi jogosultak akkor kérhetik, ha a bíróság előtt igazolták szerzői jogi jogosultságukat. Amennyiben a bíróság megállapítja a visszaélés tényét, a bírósági határozattól számítva a jogsértő tartalmat közzé tévő oldalnak három nap áll majd rendelkezésre az illegális tartalom eltávolítására. Amennyiben a tartalomszolgáltató nem tesz eleget az eltávolítási felszólításnak, a bíróság elrendelheti az oldal blokkolását.

A bíróság a panasz benyújtásától számított 15 napig terjedő időszakot határozhat meg, amely időszak alatt a bírósági eljárást el kell indítani. Ha a szerzői jogi jogosult ezen időszak alatt nem kezdeményez eljárást a jogsértő oldal ellen, a blokkolt oldal képviselői kártérítési kérelemmel élhetnek.