Az ukrán kormány jóváhagyta azt a tervezetet, amely alapján kivonnák a drogfogyasztókat, azaz a kis mennyiségű kábítószert birtokló személyeket a büntetőjogi felelősségre vonás alól – közölte csütörtökön a Kommerszant-Ukrajina című lap.

A büntető törvénykönyv tervezett módosítása szerint ugyanakkor szigorúbb büntetést szabnának ki a kábítószer-terjesztőkre.

Az új drogstratégiát a kábítószer-ellenőrzéssel foglalkozó állami szolgálat dolgozta ki, s a benne foglalt reformokat fokozatosan 2020-ig javasolja végrehajtani.

Jelenleg nem kereskedelmi mennyiségű drog birtoklásáért is három évig terjedő börtönbüntetés szabható ki Ukrajnában. A tervezet alapján viszont a 10 adagnál kevesebb kábítószer birtoklása adminisztratív eljárás alá tartozna, és csupán pénzbírságot vonna maga után.

Egyelőre nem tudni, hogy a törvénymódosítást mikor terjesztik a parlament elé.

“A rendvédelmi szerveknek elsősorban a valódi bűnözőkre, nem pedig a drogfüggőkre kell az erejüket összpontosítani” – hangsúlyozta a lapnak Volodimir Timosenko, a stratégiát kidolgozó szolgálat vezetője.

A tervezet kiterjed a megelőzésre is: indítványozza minél több közcélú drogprevenciós hirdetés elhelyezését az interneten és az ukrán médiában. Ezenkívül a közlekedési rendőröket gyors drogtesztekkel látnák el, hogy a közúti balestetek okozóit a helyszínen ellenőrizhessék, fogyasztottak-e kábítószert.

Az ukrán egészségügyi minisztérium az idei adatok alapján 387 ezerre becsüli a keménydrogokat fogyasztók számát.

Míg 2001-ben tízezer lakosból 21 volt kábítószerfüggő, addig 2013-ra ez a szám 33-ra növekedett.