Szeptember elsejével a gyógyszertárakban dolgozók létszámát a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a befogadott vények száma határozza meg.

Az új szabályozás értelmében – amely öt kategóriába sorolja a gyógyszertárakat nyitvatartási idejük alapján – heti negyven óra nyitvatartási idő alatt egy gyógyszerészt, 41 és 48 óra közötti nyitvatartási idő között a gyógyszerészen kívül egy szakasszisztenst kell alkalmazniuk a patikáknak.

A 49 és 60 óra között nyitva tartó patikákban már két gyógyszerésznek és egy szakasszisztensnek kell lennie, a 61-70 órás nyitvatartási időt vállaló gyógyszertáraknak pedig már három gyógyszerészt és három szakasszisztenst kell alkalmazniuk. Az e felett nyitva tartó helyeknek pedig négy-négy alkalmazottat kell foglalkoztatniuk.

A minimumfeltételekről szóló szabályozás nem új keletű. Az egészségügyért felelős államtitkárság közlése szerint a 2011 júliusában – két év türelmi idővel – kihirdetett szabályozáshoz kapcsolódóan idén készült hatásvizsgálat alapján és a szakmai szervezetek javaslatainak figyelembevételével a korábban előírt minimumfeltételek módosultak több ponton.

Ezenfelül, ha a gyógyszertárban beváltott havi vények átlaga meghaladja a háromezret, akkortól háromezer vényekként további egy gyógyszerész vagy szakasszisztens foglalkoztatására kötelezett a patika.

Kapcsolódó cikk:

Megnövekedett anyagi és adminisztrációs terhek, rövidebb nyitvatartás – Szeptembe 1-jén lép hatályba a patikai létszámrendelet