A Budapesti Nyomozó Ügyészség a Budapesti Corvinus Egyetem ún. „nyelvvizsga botrány ügyében” bűnszervezetben, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt 18 terhelttel szemben vádat emelt a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat lényege szerint, 2010. évtől kezdődően a Budapesti Corvinus Egyetem ÉTK Nyelvi Központ vizsgahely négy nyelvvizsgáztató tanára, egy közreműködő személy segítségével, vizsgázónként 300.000 forint jogtalan előny ellenében közreműködött abban, hogy az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ szervezésében folytatott, államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványt adó nyelvvizsgához olyan személyek is hozzájussanak, akik a nyelvvizsga követelményeknek nem feleltek meg.

A vád tárgyává tett cselekmény jogi minősítése – más bűncselekmények mellett: a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.) 291. §-ába ütköző és a (2) bekezdésének a) pontjába ütköző bűnszervezetben, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette, amelynek a törvény szerinti büntetési tétele egy évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.