A román szenátus jogi, valamint területrendezési és környezetvédelmi szakbizottsága elutasította kedden azt a törvénytervezetet, amely a verespataki aranybánya-beruházás megnyitásához szükséges intézkedéseket tartalmazza.

Először a jogi szakbizottság véleményezte kedvezőtlenül a tervezetet, majd a területrendezési és környezetvédelmi szakbizottság utasította el azt egyhangúlag.

Az úgynevezett Verespatak-törvénytervezetet a kormány terjesztette a parlament elé augusztus végén, de a kormányzó Szociálliberális Szövetséghez tartozó román liberálisok hétfőn bejelentették, hogy nem támogatják a ciántechnológiás bányaberuházást.

Ezt követően Victor Ponta román miniszterelnök is kijelentette, hogy ilyen körülmények között a román parlament el fogja utasítani a tervezetet. A miniszterelnök lemondott arról a szándékáról is, hogy egy parlamenti különbizottságot hozzanak létre, amelynek az lett volna a feladata, hogy széles körű társadalmi vitát folytasson az érintett felek bevonásával.

A román szenátus előző nap megszavazta, hogy a kormány törvénytervezetét sürgősségi eljárással tárgyalják, így a Verespatak-tervezet ügyében a megszokott törvényalkotási folyamathoz képest hamarabb várható döntés. A tervezet esetében a képviselőház bír ügydöntő jogkörrel, így a szenátus egészének szavazása után a projekt az alsóházhoz kerül.

A Mediafax román hírügynökség szerint a kanadai Gabriel Resources vállalat részvényei összeomlottak a kanadai tőzsdén a román kormányzati politikusok bejelentése nyomán, a részvények értéke hétfőn 54 százalékot csökkent, kedden pedig további 22 százalékot vesztettek értékükből, ami a legalacsonyabbnak számít 1999 óta.

A tervezet ellen Romániában országszerte kilenc napja tüntetnek a beruházást ellenzők. Különböző közösségi fórumokon bejelentették, hogy folytatják a tiltakozásokat, ugyanis szerintük egyelőre csak egy “csatát” nyertek. Kedden Verespatakon is mintegy ötszáz helyi lakos vonult utcára, ők a beruházás megnyitását követelték.

Kapcsolódó cikk:

Aranybánya Verespatakon – A román kormány törvénytervezetet fogadott el a projektről