Minden korábbinál több és szerteágazóbb a transzferárazással kapcsolatos ellenőrzés és bírságolás a nemzetközi cégeknél, a vállalatok negyedét megbírságolták az adóhatóságok az elmúlt három évben – derül ki az EY legfrissebb Nemzetközi Transzferár Felméréséből. A trendbe Magyarország is illeszkedik, a transzferárazás területe a következő években is komoly kockázatot jelenthet a cégek számára.

Transzferár változások a gyakorlatban - A nemzetközi és hazai transzferár szabályozás változásai, az adóhatósági ellenőrzések irányai, tapasztalatai – Jogi Fórum konferencia 2013. október 3-án – Részletek, regisztráció

 „Az EY felméréséből is egyértelműen kitűnik, hogy az adóhatóságok minden korábbinál alaposabb és szerteágazóbb transzferár-ellenőrzéseket folytatnak világszerte. Nemcsak az ellenőrzések mélysége és gyakorisága növekszik, de a dokumentációs elvárások is egyre jobban szigorodnak” – mondta Lipták Zoltán az EY adópartnere.

A nemzetközi trendekhez igazodva Magyarországon is az adóhatóság fókuszában áll a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott elszámoló árak ellenőrzése. Az egyre határozottabb hatósági fellépés eredménye, hogy évről-évre nő a célzott transzferár-vizsgálatok száma és ezzel párhuzamosan a megállapított adóhiány és a kiszabott bírság összege. Ráadásul az elmúlt három évben a NAV két erre a területre szakosodott osztályt is felállított. A revizorok pedig ma már célzott, nemzetközi szintű továbbképzést is kapnak a témában – tette hozzá.

A tendencia a következő években várhatóan erősödni fog, egyre több transzferár-nyilvántartáshoz kapcsolódó ellenőrzésre és hatósági bírságra lehet számítani. A terület így egyértelműen továbbra is magas kockázatot jelenthet a cégek számára – hangsúlyozta Lipták Zoltán.

A cégek negyede már kapott bírságot

A nemzetközi cégek negyede számolt be arról, hogy az elmúlt három évben transzferárazással kapcsolatos bírságot róttak ki rájuk. 2010-ben ez az arány 19, 2007-ben pedig mindössze 15 százalék volt. A jogviták száma is jelentősen növekedett az elmúlt években, a cégek 15 százalékának volt ilyen ügye az elmúlt évben – derül ki az EY mintegy 900 vállalat megkérdezésén alapuló felméréséből.

A válaszadók mintegy fele esett a kettős adóztatás áldozatává transzferár-ellenőrzés következtében. A világszinten a vállalatok negyede kért segítséget saját kormányától, hogy közvetítsen egy másik állam adóhatóságával folytatott egyeztetésben. A kormányzati közreműködést kérők aránya megduplázódott 2010-hez képest.